vrijdag, augustus 05, 2016

Politiek spel op Spelen

Uit de krant van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------------
De openingsceremonie van de 28ste Olympische Spelen, vanavond in Rio de Janeiro, belooft een spektakel te worden, maar ligt gevoelig in Brazilië. De voorganger van interim-president Michel Temer, de geschorste Dilma Rousseff, beticht hem van een politieke coup. Wereldleiders zijn terughoudend: de meeste staatshoofden laten verstek gaan. Onze koning is er wel.

Temer is naar eigen zeggen „uiterst goed voorbereid” op het verwachte fluitconcert tijdens de ceremonie. Toch zal de organisatie het gejoel vanavond proberen te dempen voor drie miljard tv-kijkers. Direct na zijn summiere openingszinnetje gaat de geluidsknop open in het Maracanãstadion, melden lokale media.

Temers wegens boekhoudfraude geschorste voorganger, de evenmin populaire Rousseff, schittert door afwezigheid. Ze wenst geen tweede viool te spelen bij haar oudvicepresident, die volgens haar een coup heeft gepleegd.

Wereldleiders lijken hun vingers niet te willen branden aan een gastland met twee presidenten. Slechts vier leiders van de G20 geven vanavond acte de présence. Geen kwart van de tweehonderd deelnemende landen vaardigt een staatshoofd af, waaronder Nederland.

Niettemin belooft de ruim drie uur durende ceremonie een groot spektakel te worden. „We willen het grootste Braziliaanse feest ooit neerzetten”, zegt de artistiek directeur ondanks de forse bezuiniging op het budget in verband met de economische crisis.

De show neemt de wereld in vogelvlucht mee door de rijke Braziliaanse geschiedenis. De reis voert onder meer langs de regenwouden van de indianen, de Portugese kolonisatie en de slavernij. Een van de hoogtepunten moet de vlucht worden van een replica van de 14-bis van de Braziliaanse vliegpionier Santos Dumont.

Met veel muziek wordt de enorme diversiteit van het land getoond. Optredens lopen uiteen van klassieke componisten als Gilberto Gil en Caetano Veloso tot de spectaculaire drummuziek maracatu en het jonge funkidool Anitta.

Op de bekende melodie van The girl from Ipanema komt ook supermodel Gisele Bündchen voorbij. Een scène waarin het lijkt alsof ze wordt overvallen door een bikiniverkoper is na boze reacties geschrapt. Gezien de criminaliteit in Brazilië toch niet zo’n goede grap.

De atleten worden tijdens hun ronde door het stadion opgezweept door sambabands. Na afloop zullen ze een boompje planten om aandacht te vragen voor de bescherming van het Amazonewoud.

De overige dertig procent van het programma blijft tot het laatste moment geheim. Grote vraag was gisteren nog welke Braziliaan de olympische vlam mag ontsteken. Favoriet is voetballegende Pelé. Daarnaast wordt marathonloper Vanderlei de Lima genoemd.

Geen opmerkingen: