woensdag, augustus 17, 2016

Beroofd in Rio: biergeld Holland Huis weg

Uit De Telegraaf van vandaag.
--------------------------------------------------------------------------------
Het aantal bestolen Nederlanders in Rio neemt hand over hand toe. Al vijftig gedupeerden klopten tijdens de Spelen aan bij de ’pop-up’-ambassade, het tijdelijke extra hulppunt in het Holland Heineken Huis. Driekwart werd slachtoffer van diefstal of beroving.

Criminelen blijken niet geïntimideerd door de massale aanwezigheid van het Braziliaanse leger, zo ondervond beachvolleybalfan Teun (50) afgelopen maandagmiddag. De Nederlander had kaartjes voor de kwartfinale op Copacabana en ging vooraf even voetballen op het zwaarbewaakte strand.

Terwijl twee vrienden op zijn bezittingen zouden letten, sloeg ongemerkt een dief toe. "Kaartjes kwijt, telefoon weg. Ook mijn creditcard en tweehonderd euro. En het ergste: de pas met biergeld voor het Holland Huis", vertelt hij.

Hij wordt opgevangen door een vierkoppig consulair team. Een medewerker die Portugees spreekt, biedt aan om samen aangifte te doen bij de toeristenpolitie. Een vriend gaat intussen op jacht naar nieuwe kaartjes. "Liever dit dan overvallen worden", concludeert Teun, die niet met zijn achternaam in de krant wil. "En geweldig dat de ambassade deze service geeft. Geen idee waar ik anders naartoe zou moeten."

Diefstal door onoplettendheid vormt de hoofdmoot van de incidenten, weet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Even de zee in en je spullen achterlaten kan in Rio echt niet. Je moet continu alert zijn. Twee Nederlanders werden bij het inchecken op het vliegveld nog van hun koffers bestolen. Heel vervelend."

Gewelddadige overvallen komen minder vaak voor. Afgelopen weekend werd een Nederlands gezin met een pistool bedreigd tijdens een cameraroof bij de toeristische Trappen van Selarón in de wijk Lapa. Een week eerder werd een Nederlands stel beroofd in een hostel in Santa Teresa.

Ook medische gevallen belanden op het bordje van de pop-up-ambassade. Zo moest een oudere man die spontaan blind werd tijdens zijn Rio-trip in allerijl worden teruggevlogen.

Soms is het leed klein. Eén Nederlander trok aan de bel nadat hij zijn zonnebril in een Uber-taxi had laten liggen. De chauffeur kwam de bril keurig afgeven na de diplomatieke bemiddeling.

Naast hulp bij incidenten is de pop-up-ambassade een vraagbaak. "We krijgen veel vragen over de bereikbaarheid van het hockeystadion," zegt medewerker Micha Schijlen. "Het ligt afgelegen, veel mensen stranden onderweg."

Het experiment met de 'pop-up'-ambassade krijgt een vervolg tijdens de Paralympische Spelen in september. De bezetting is dan wel kleiner. "Het lijkt in een behoefte te voorzien bij grote evenementen. We gaan het vaker doen in landen met een taalbarrière."

Het team van de pop-up-ambassade

Geen opmerkingen: