vrijdag, augustus 12, 2016

Crisis tijdens Spelen - Maar bodem put lijkt bereikt voor Braziliaanse economie

Uit De Financiële Telegraaf.
-------------------------------------------------------------------------
Terwijl de wereld de Olympische Spelen viert, is het crisis in Brazilië. In olympisch Rio overnachten werklozen op de stoepen van arbeidsbureaus om ’s ochtends een kans te maken op een baan.

De crisis raakt de gewone Braziliaan keihard. Het aantal banen daalt al vijftien maanden op rij in de gewezen groei-economie. Ruim 11,5 miljoen Brazilianen zijn werkloos, een record.

In het oude centrum van Rio lopen nog meer bedelaars rond dan gewoonlijk. In de strandwijken tippelen veel werkloze vrouwen uit het binnenland. Ze zijn speciaal voor de Spelen afgereisd om een slaatje te slaan uit de olympische toeristen.

"We zitten in een perfecte storm", verzucht taxichauffeur Sergio Dantas. De carioca heeft na vier uur rondrijden zijn tweede ritje van de dag te pakken. "Gewone Brazilianen hebben geen geld en bezuinigen op taxi's. Ook de beste klanten zijn afgehaakt. Dat waren medewerkers van Petrobras die onbeperkt taxikosten konden declareren."

Die praktijk is echter verleden tijd bij het door enorme corruptie en schulden geplaagde staatsoliebedrijf. De deelstaat Rio, die voor een derde van zijn inkomsten op royalties leunde, is de Braziliaanse regio die het hardst wordt getroffen door de malaise bij Petrobras.

"Ten slotte zijn er veel werklozen die uit wanhoop gaan taxi rijden", vervolgt Dantas. "Kijk maar naar al die beschikbare taxi's met groen licht op het dak."

Toch zijn er onder interim-president Michel Temer tekenen dat de bodem van de put is bereikt. Het IMF ziet Brazilië 0,5% groeien volgend jaar na de zwaarste recessie sinds de jaren dertig. De krimp van de Braziliaanse industrie, die 18% kleiner is dan in 2013, is gestopt.

De inflatieverwachting (5,2% in 2017) daalt mede door de fors gestegen real. Volgens onderzoeksbureau FGV steeg het consumentenvertrouwen in juli voor de derde maand op rij sinds de schorsing van president Dilma Rousseff in mei.

'Slechter dan onder Rousseff wordt het niet', is het heersende idee over de president die de economie in de soep draaide door het uit de hand laten lopen van het begrotingstekort (10%) en de staatsschuld (74%).

Markten wachten reikhalzend op haar definitieve afzetting. Deze wordt waarschijnlijk eind augustus bevestigd door de senaat. Met het einde van de huidige impasse kan opvolger Temer met broodnodige structurele hervormingen beginnen, hopen beleggers en investeerders.

Geen opmerkingen: