dinsdag, augustus 02, 2016

Afvalrace naar Rio

Uit De Telegraaf van vandaag.
--------------------------------------------------------------------
Blubberwegen, wegblokkades, klapbanden, ziekten; na een afvalrace van 6500 kilometer tuft een stoet stokoude Volvo's vandaag olympisch Rio binnen. De groep van dertig Nederlanders, die drie weken geleden van start ging in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, is opgelucht dat de roadtrip er bijna op zit.

"Het was zwaarder dan verwacht", vertelt organisator Olaf Hendriksz. "Tijdens onze testrit vorig jaar was de regentijd veel droger in het Amazonegebied."

De deels oranje gekleurde karavaan, waaronder cultauto's als de Katterug en de Volvo P1800 Coupe, kreeg duizend onverharde kilometers voor de wielen. Vooral de modderwegen in het binnenland van Guyana vielen de Volvo's zwaar. "We deden twaalf uur over een etappe van 235 kilometer", zegt een andere rallyrijder, Marcel Bayer uit Utrecht.

Modderweg in Guyana

Via twee moeizame grensovergangen werd de noordpunt van Brazilië bereikt. Daar haakten de oudste deelnemers, een avontuurlijk 79-jarig echtpaar, af met een klapband. Een deel van de overblijvers werd vervolgens ziek tijdens een vierdaagse boottrip tussen de Amazonesteden Manaus en Humaitá.

Terug op de weg in de ruige westelijke deelstaat Rondônia vormden boze indianen het volgende obstakel. De lokale Enawene blokkeerden, gewapend met pijl en boog, de doortocht door hun reservaat. "Logisch dat ze niet stonden te juichen langs de weg. Er zijn bij de aanleg een hoop indianen doodgeschoten", aldus de groep die uiteindelijk mocht doorrijden na het betalen van tol.

Verder werd de karavaan allerhartelijkst in het uitgestrekte Braziliaanse binnenland. "Veel Brazilianen gingen naast ons rijden om foto's te maken. We kregen zelfs een opgestoken duim van de wegenpolitie die ons had aangehouden. Je hoeft maar 'Holanda' te zeggen en Brazilianen beginnen te lachen. Ongelooflijk hoe goed onze naam hier is."

De laatste etappe (Ouro Preto-Rio) voert over de Estrada Real, een oude diamant- en goudroute uit de koloniale tijd. "Ik denk dat nog één of twee auto's de finish niet halen", vertelt Hendriksz voorafgaand. "De tegenslag maakt sommige deelnemers wel kribbig. Maar in Rio gaan we lekker genieten van de Spelen. We worden woensdag ontvangen in het Holland Heineken House."

Een van de Volvo's

Geen opmerkingen: