vrijdag, augustus 05, 2016

Column Huftertje

Uit De Telegraaf van gisteren.
-----------------------------------------------------------------------------
Buitenlanders zien Rio veelal als een spiegel van Brazilië. Jammer, hoor je vaak onder inwoners uit de rest van het land. Zo'n getrouw beeld geeft die zelfbenoemde Geweldige Stad niet, vinden zij.

Zeker in de andere grote Braziliaanse stad São Paulo moet men weinig hebben van de over het paard getilde 'cariocas'. Het zijn inderdaad werelden van verschil. Dat merk je bij voorbeeld aan het gedrag van taxichauffeurs.

Ik meldde me een tijdje terug op de standplaats van Rio's binnenlandse vliegveld (Santos Dumont). De chauffeur reageerde woest op het opgegeven adres. "De hoer die je baarde!", vloekte hij. Hoe durfde ik hem lastig te vallen voor zo'n lullig ritje?

Hij probeerde zijn klant tevergeefs bij een collega te dumpen. Dan maar met een flinke omweg naar de gewraakte bestemming. Maar helaas bleek de buitenlandse passagier zijn stad te kennen. 'Porra!' (sperma), zo nam de chauffeur een populair lokaal stopwoordje in de mond.

Zo'n huftertje maakte ik in het klantvriendelijke São Paulo nooit mee. Chauffeurs zijn er hypercorrect. Terwijl hun collega's in Rio wel vaker het gevoel geven dat de passagier een enorme gunst wordt verleend. Ze zouden toch net zo goed op het strand van Copacabana kunnen gaan liggen?

Ze doen tijdens de rit dus lekker waar ze zin in hebben. De muziek mag best harder zonder de klant iets te vragen. Niet handsfree bellen? Geen probleem. Ooit maakte een chauffeur het wel heel erg bont. Hij stak doodleuk een joint op in de taxi en begon te scheuren als Ayrton Senna met zijn gele rammelbak.

Gelukkig is er voor de Olympische Spelen een tramlijn aangelegd van Santos Dumont naar metrostations in Rio's centrum. Eindelijk verlost van de taxiafhankelijkheid. Er is echter geen ontsnappen aan voor toeristen die vanaf de internationale luchthaven (Galeão) snel naar de stad willen.

Geen opmerkingen: