vrijdag, augustus 12, 2016

Column - Mondiale Familie

Uit De Telegraaf.
----------------------------------------------------------------------------------
Twintig jaar leefde Rio er naar toe. Al sinds 1996 werd er gehengeld naar de organisatie van de Zomerspelen. Zo zou de stad aan het einde van de wereld definitief tot de mondiale familie doorstoten. Rio wordt de hub van het zuidelijk halfrond!

Tenminste als je de glimmende folders mag geloven die dezer weken rondgaan op het internationale perscentrum. Er wordt gerept over de kosmopoliete roeping van de strandmetropool. Het Christusbeeld ontvangt de hele wereld met open armen!

Soms vraag ik me af of Rio, en Brazilië in het algemeen, écht zo graag bij die grote familie wil horen. Economisch ligt het land met de rug naar de wereld. Het enige westerse lid van de BRIC-club (Brazilië, Rusland, India, China) is tevens het meest gesloten. Probeer maar eens een container door de haven van Rio te loodsen.

Al te veel globalisering is kennelijk niet de bedoeling. De Braziliaanse economie, die van kartels en vriendjespolitiek aan elkaar hangt, schermt zich af voor buitenlandse concurrentie. Zelfs internationaal bankverkeer wordt op alle mogelijke manieren ontmoedigd. Probeer maar eens via een Braziliaanse site te betalen met een Nederlandse creditcard.

Ook qua toerisme gaat de aansluiting met weinig overtuiging. Brazilië krijgt amper meer bezoekers dan de Eiffeltoren. Nogal karig voor een land met vele duizenden kilometers aan zonovergoten stranden, schitterende natuurparken en een trits UNESCO-werelderfgoederen.

Het komt natuurlijk deels door de afgelegen ligging. De gebrekkige beheersing van het Engels helpt evenmin. "Het is een mooi land maar niemand kan iets uitleggen", zegt Taufiq (29), een olympische toerist uit Qatar die zich wat verloren voelt in Rio.

Maar het is bovenal een kwestie van mentaliteit. Wie wat langer in het 'kosmopoliete' Rio vertoeft, waant zich eerder in een dorp van 6,5 miljoen inwoners. Een feestje met buitenlanders vindt men prachtig maar ze moeten ook weer niet te dichtbij komen. De armen spreiden zich wel maar ze sluiten zich meestal niet.

Geen opmerkingen: