dinsdag, juli 01, 2014

Column Gringo's

Uit de krant van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------------
Tientallen miljoenen Brazilianen zijn nog nooit in het buitenland geweest. Het WK is voor hen een uitgelezen kans om aan andere culturen te ruiken.

Het gastland vergaapt zich aan het bonte legioen voetbaltoeristen dat een maand lang door het land trekt. Japanse supporters haalden de lokale voorpagina's door na een wedstrijd zelf hun troep op te ruimen in het stadion, hoogst ongebruikelijk in Brazilië.

Inwoners van de arme deelstaat Bahia keken verwonderd toe hoe de Duitse voetbalbond in korte tijd zelf een WK-basiskamp uit de grond stampte, compleet met Duitse windturbines. De cariocas uit Rio staan te kijken van relaxte Oranjespelers die zich zonder enige koudwatervrees onder de locals op het strand begeven.

Het gesloten Brazilië mag nog weinig bekend zijn met de rest van de wereld, het is daardoor niet minder dol op buitenlanders. Veel Brazilianen hebben een lage dunk van hun eigen land en plaatsen gringo's op een voetstuk, vooral als ze uit de zogeheten 'primeiro mundo' (eerste wereld) komen.

De Braziliaanse liefde voor vreemdelingen is in São Paulo momenteel merkbaar in de gezellige horecawijk Vila Madalena. Het is hier tijdens het WK elke dag carnaval, met tienduizenden feestgangers van over de hele aardbol.

Braziliaanse dames hebben daarbij de jacht geopend op de gewilde buitenlandse mannen. Hun voorkeur voor gringo's is zo sterk, dat sommige Braziliaanse mannen hun toevlucht nemen tot toneelstukjes.

"Als het meisje Portugees praat, dan doe ik alsof ik haar niet versta. Ik zeg dat ik Frans ben," zo licht rokkenjager Rodrigo Freitas (28) zijn strategie toe in het feestgedruis. De Braziliaan spreekt drie woorden Frans. "Maar het werkt. Ik heb al drie keer gezoend vanavond."

Ook Nederlanders liggen goed in Brazilië. Opvallend veel locals flaneren dezer dagen met oranje shirts door Vila Madalena. "De meeste Braziliaanse meisjes hebben wel door dat ik niet Hollands ben", vertelt Fabio, een lokale economiestudent met een KNVB-leeuw op zijn borst.

Het shirt dient echter ook als ijsbreker bij blonde dames uit Nederland, die Fabio op zijn beurt als de hoofdprijs beschouwt. "Ze zijn de mooiste van het WK!"

Geen opmerkingen: