vrijdag, juli 04, 2014

WK-verantwoordelijke haalt gelijk op zwartkijkers

Profieltje uit de krant van vandaag.
--------------------------------------------------------------------------
De Braziliaanse minister van sport Aldo Rebelo (58) is communist, nationalist en een groot optimist. "Het wordt het beste WK ooit", roept de politiek verantwoordelijke voor de organisatie al maanden.

Rebelo werd voor zijn ministerschap bekend door zijn opmerkelijke wetsvoorstellen. Zo streed hij als parlementariër van de Communistische Partij (PCdoB) voor het omdopen van Halloween tot Nationale Dag van Saci-pererê, een Braziliaans folklorefiguur.

Ook voerde de politicus uit de ruige deelstaat Alagoas tevergeefs campagne tegen Amerikaanse leenwoorden in het Braziliaanse Portugees. Een ander ballonnetje - bakkers verplichten om 10% van het tarwemeel in hun brood te vervangen door het meer 'Braziliaanse' maniokmeel - resulteerde evenmin in een wet.

Na het WK Voetbal van 1998 leidt Rebelo een parlementair onderzoek naar het Braziliaanse fiasco (0-3) in de finale tegen Frankrijk. Spits Ronaldo zou onder vermeende druk van sponsor Nike zijn opgesteld, ondanks een epileptische aanval enkele uren voor de wedstrijd.

De enquête krijgt de aantijging niet hard maar legt wel een web van corruptie, witwasserij en belastingontduiking bloot in het Braziliaanse voetbal. Rebelo's oproep tot strafvervolging van bondsvoorzitter Ricardo Teixeira wordt echter getorpedeerd.

Als hij in 2011 sportminister wordt - zijn communistische voorganger struikelt over een corruptieschandaal - sluit Rebelo de rijen met de voetbalbond. Wel krijgt hij het aan de stok met FIFA-secretaris Jérôme Valcke als de Fransman in 2012 zegt dat "Brazilië een schop onder de kont verdient" vanwege de trage WK-organisatie.

Volgens Rebelo is er niets aan de hand. "De bruid is altijd te laat op de bruiloft maar naar mijn weten is daarom nog nooit een bruiloft afgelast."

Voorlopig valt het WK alleszins mee wat betreft de gevreesde chaos op vliegvelden, de criminaliteit tegen toeristen en de omvang van de straatprotesten in de speelsteden. Binnen de lijnen is het toernooi een waar doelpuntenfestijn. Zo geeft Rebelo de grootste zwartkijkers tot dusver het nakijken.

Geen opmerkingen: