maandag, december 29, 2008

Mes in zieke Chileense zalmindustrie

Uit de Financiële Telegraaf.
-----------------------------------------------------------------------------------
Chili’s opmars tot ’s werelds grootste producent van kweekzalm is een halt toegeroepen door een virus. Pech voor de Rabobank, dat vorig jaar de Chileense HNS-bank overnam en 10 procent van zijn leningen in het Zuid-Amerikaanse land in de zalmsector heeft uitstaan.

“Chileense zalm is te snel gegroeid”, zegt de Rabo-topman in Chili, Thos Gieskes, in een interview op het hoofdkantoor in Santiago.

Zalm komt van nature niet voor in zuidelijke wateren, maar toch is wereldwijd één op de vier geconsumeerde zalmen Chileens. Begin jaren tachtig begon Chili naar Noors concept zalm te kweken in drijvende kooien in de koude fjorden langs de zuidkust.

De productie werd steeds intensiever, totdat vorig jaar ISA (‘Besmettelijke Bloedarmoede bij Zalmen’) uitbrak. Het virus doet de vis langzamer groeien, waardoor deze te klein en te duur geoogst wordt.

ISA trof eerder ook grote concurrent Noorwegen en andere zalmlanden, maar raakt Chili harder, op een moment dat de sector volgroeid is.

Chileense zalmkwekerij

De bond van zalmproducenten SalmonChile verwacht dat de export, in 2007 nog goed voor 1,6 miljard euro, volgend jaar 15 tot 20 procent slinkt. Er zijn al 4000 banen gesneuveld. Reden voor de Chileense regering om deze maand honderden miljoenen euro’s in een reddingsplan te pompen.

Dat plan behelst een reeks sanitaire verbeteringen die de Chileense zalm op den duur sterker zullen maken, stelt Gieskes. “Het aantal vissen per kooi wordt verlaagd. En waar producenten voorheen op een kluitje kweekten, concentreren ze hun bassins nu in verschillende fjordarmen.”

ISA, dat voor mensen ongevaarlijk is, kan zich via vissenpoep razendsnel verspreiden in water.

De Rabo-topman verwacht dat het herstel door de trage groeicyclus van zalmen zo’n twee moeilijke jaren zal vergen. “Maar de sector is zonder twijfel levensvatbaar. We gaan dus gewoon door met financieren. Onze klanten zijn de grootste spelers in de markt en hebben genoeg vet op de botten om aan hun verplichtingen te voldoen.”

De vroegere HNS-bank schreef vorig jaar rode cijfers, maar de totale activiteiten van de Rabobank in Chili waren goed voor een nettowinst van circa 7,5 miljoen euro.

Chili hoort naast koper en zalm ook bij de top vijf producenten van appels, tafeldruiven, kiwi's, avocado’s en bessen. Food- en agrimarkten waarbij de Rabobank zich thuis voelt, aldus Gieskes.

"Bovendien is het een stabiel land met een marktvriendelijke overheid. Door het inlijven van een lokale bank breiden we onze portfolio uit naar het MKB en middelgrote boeren."

Geen opmerkingen: