woensdag, december 17, 2008

Wiedergutmachung in Chili

Column uit de krant van vandaag.
------------------------------------------------------------------------------------
Benieuwd hoe het is om een weekendje uit te blazen in een voormalig martelkamp? Op zoek naar een bijzondere locatie voor een bruiloft? In een idyllische vallei aan de voet van de Chileense Andes prijst het griezeldorp Colonia Dignidad zich tegenwoordig aan als toeristische trekpleister.

De Duitse kolonie leefde onder de knoet van de pedofiele nazipastoor Paul Schäfer veertig jaar volledig afgesloten van de buitenwereld. Een ideale plek om lastpakken af te tuigen en te laten verdwijnen, zo vond oud-dictator Pinochet. Met de arrestatie van Schäfer in 2005 kwam een einde aan het sinistere heilstaatje. De achterblijvers doopten het dorp om tot Villa Baviera en werken nu hard aan de ‘Wiedergutmachung’.

Verdwenen zijn de wachttoren en de muur rond het enorme terrein. Terwijl hier drie jaar geleden nog raketwerpers, een gifpijltjes schietende camera en een tank werden gevonden, wordt het bezoek nu ‘Wilkommen’ geheten door een dame in bloemetjesjurk bij de ingang.

Verderop in restaurant Zippelhaus smelt de varkenspoot op de tong zo mals. De knusse hotelletjes in Duitse stijl steken schilderachtig af tegen besneeuwde bergtoppen, meertjes en weelderige dennenbossen. Geen wonder dat Schäfer zijn oog liet vallen op deze Zuid-Amerikaanse uitvoering van het Zwarte Woud.

“Ook wij bewoners hebben veel geleden”, verzekert Anna Schnellenkamp, de drijvende kracht achter de wederopbouw van Villa Baviera. Zaken als telefoneren, studeren of de liefde bedrijven waren al die tijd taboe. Mannen en vrouwen leefden gescheiden en werden gedrogeerd om de lusten te temmen. Maar nu beleeft de uitgedunde kolonie een heuse babyboom.

Anna Schnellenkamp

“Ik ben op mijn 40e alsnog getrouwd”, vertelt Jurgen Szurgeles, die door de grote leider werd misbruikt en als slaaf op het land moest werken. “Nu heb ik een salaris, een mobieltje en draadloos internet om te skypen met Duitsland. We hebben weer toekomst.”

Het slechte nieuws is dat de kolonie door een serie rechtszaken financieel kopje onder dreigt te gaan. “Toerisme is onze enige kans om uit het dal te komen,” aldus Schnellenkamp.

De Oktoberfeesten kwamen dit jaar nog te vroeg. Maar voor volgend jaar is het plan om de bittere nasmaak van het verleden weg te spoelen met liters Duits bier.

1 opmerking:

Anoniem zei

Tjemig! Mooi stukken Kieran! Was al lang niet op je site geweest. Dat moet ik toch echt vaker doen.

Groet,

Elisabeth