woensdag, januari 07, 2009

Prachtwijk in Rio

Column uit de krant van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------------
Het is hartje zomer in Rio de Janeiro. Europese toeristen die de kou komen ontvluchten, staan weer met zijn allen in de rij voor het treintje naar het Christusbeeld op de Corcovado-berg. En dat terwijl er sinds kort een origineel, gratis alternatief is voor het ‘moderne wereldwonder’.

Pal onder de neus van Onze-Lieve-Heer ligt de steilste sloppenwijk van de stad, Dona Marta. De 'favela' is sinds vorig jaar uitgerust met een soort trammetje dat de bewoners een klim van tot wel achthonderd traptreden bespaart. En het mooiste is dat de politie onlangs de lokale drugsbende uit de wijk heeft getrapt.

Ook nieuwsgierige toeristen, die gewoonlijk zijn aangewezen op voorgekauwde ‘favela tours’, kunnen nu veilig op eigen houtje naar de top, zo verzekeren relaxte wijkagenten aan de voet van de heuvel. We wagen het er dus maar op.

Wijkagenten aan de voet van Dona Marta

Bij het eindpunt 450 meter hoger is het uitzicht over Rio’s lagune en groene rotsen zonder meer reisfolderwaardig. Jongeren trappen een balletje op een kersvers kunstgrasveldje of staan te vliegeren op de daken.

Er wordt gewerkt aan nieuwe voorzieningen (riolering, elektriciteitsmeters, nieuwe huisjes) en er is geen dealer of verslaafde te bekennen. Een hele verbetering voor de wijk zou je denken, maar daar blijkt menig bewoner anders over te denken.

Tijdens mijn afdaling via de trappen wordt verteld dat ‘law and order’ ook zijn nadelen heeft. Zo zal er betaald moeten gaan worden voor stroom, kabeltelevisie en internet, tot dusver illegaal afgetapt door de bewoners.

Ook steekt de politie een stokje voor hun nachtelijke funkfeesten op straat. En het opdrogen van de drugsinkomsten doet de lokale middenstand pijn in de beurs.

“Onder de drugsjongens was het rustig. Ze respecteerden de bewoners. Deze overgang is veel te radicaal. We zijn onze vrijheid kwijt”, zegt een donkere man met fonkelende ogen terwijl een tiental buren instemmend toeluistert.

De gouverneur en de nieuwe burgemeester van Rio, Eduardo Paes, zeiden maandag dat Dona Marta als model voor andere sloppen gaat dienen. Met een combinatie van wijkagenten en sociale investeringen moeten het weer prachtwijken worden.

“We gaan samen een einde maken aan de parallelle macht in de gemeente Rio”, aldus de boude burgervader.

Geen hond die dat gelooft. Maar als het hen lukt ook de resterende honderden favelas terug te veroveren op drugsbendes en milities, ga ik bij mijn volgende bezoek aan Rio nederig op de knieën in het kapelletje in de voet van het Christusbeeld. Wonderen zijn dan kennelijk de wereld nog niet uit.

Geen opmerkingen: