vrijdag, juni 09, 2017

Column Socrates

Uit De Telegraaf van vandaag.
------------------------------------------------------------------------------
Johan Cruyff was gefascineerd door Socrates. De ene voetballegende had de andere graag beter leren kennen. "We hebben nooit meer dan hallo tegen elkaar gezegd. Wat jammer," zo besluit Cruyff zijn voorwoord bij de onlangs uitgebrachte biografie 'Doctor Socrates: Footballer, Philosopher, Legend'.

Helaas kan hij het fraaie boek zelf niet meer lezen. De Schotse auteur Andrew Downie legt alle kanten bloot van de veelzijdige voetballende arts. Socrates (1954-2011) is vooral bekend als de sierlijke regisseur van Brazilië op het WK van 1982 maar drukte ook buiten het veld een groot stempel op zijn land.

Zo speelde hij in de jaren tachtig een belangrijke rol bij de val van de Braziliaanse dictatuur (1964-1985). Hij begon de zogeheten Democratie van Corinthians bij de populaire gelijknamige club uit São Paulo. Het team droeg leuzen tegen het regime op het shirt en Socrates beloofde in Brazilië te blijven spelen mits verkiezingen werden uitgeschreven.

Maar het vermakelijkst zijn de hoofdstukken over drank en vrouwen. Socrates was daar minstens zo dol op als op politiek. Grote hoeveelheden bier drinken ging in zijn filosofie prima samen met topvoetbal. Hij scoorde immers ook als hij een kater had. Bovendien was bier essentieel om niet uit te drogen in de hete suikerrietstad (Ribeirão Preto) waar hij studeerde en met voetballen begon.

De bebaarde bohemien schakelde na zijn carrière nog een tandje bij. Cruyff had hem willen vragen waarom hij zo veel dronk. "Ik heb dat nooit begrepen. Ik hoop niet dat hij in een zwart gat is gevallen. Hij was een man met enorm veel autoriteit."

Stronteigenwijs was de Braziliaan echter ook. Nadat er een ernstige leverziekte bij hem was ontdekt, ruilde hij zijn biertjes in voor wijn. Deze zou namelijk minder kwaad kunnen. Dokter Socrates overleed niet veel later op 57-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen: