vrijdag, mei 19, 2017

Nepindianen

Column uit De Telegraaf.
-------------------------------------------------------------------------------------
Persconferenties saai? Dat valt vaak reuze mee in roerig Venezuela.

Lokale verslaggevers tekenden laatst deze heftige quote op uit de mond van de gouverneur van Amazonas. "Ik garandeer jullie een pijnlijke dood", zo vervloekte de indiaan het dictatoriale Maduro-regime. "Jullie ziel zal langs de donkerste en smerigste plekken dolen voordat jullie de ogen kunnen sluiten."

De gouverneur annex sjamaan was zojuist voor vijftien jaar van verkiezingen uitgesloten. Zijn 'misdaad': oppositie voeren. Want hoewel de 'antikoloniale' Maduro zich voordoet als vriend van de inheemse bevolking, doet deze volop mee aan het groeiende verzet tegen zijn schrikbewind.

Arm als de meeste indianen zijn, worden zij het hardst getroffen door het instorten van de Venezolaanse economie. Bij gebrek aan voedsel en medicijnen vluchten velen de grens over, vooral naar Brazilië.

Daar riep de Amazonestad Manaus deze maand de noodtoestand uit wegens de vele rondzwervende indianen. "In Venezuela komen we om van de honger", treurt een woordvoerder van de Warao-stam in een geïmproviseerd tentenkamp onder een viaduct.

Ook indiaanse afgevaardigden in het Venezolaanse parlement zitten in de oppositiebankjes. 'Verraad!', kraait president Maduro. De socialist zit de 'nepindianen' op alle mogelijke manieren dwars sinds hun verkiezing in 2015.

Zo vertelt Gladys Guaipo van de Cumanagoto-stam dat ze al een jaar geen salaris ontvangt. De volksvertegenwoordiger moet haar buskaartjes naar het parlement in Caracas bij elkaar bedelen. Vliegen zit er niet in omdat tegenstanders van het regime worden geboycot door de Venezolaanse staatsluchtvaartmaatschappij.

Een andere berooide stam toog zelfs te voet naar de verre hoofdstad om zich aan te sluiten bij de volksopstand. Er wordt dag in dag uit gedemonstreerd sinds het regime in maart zijn hand overspeelde door het parlement buitenspel te zetten. De geest is uit de fles, Maduro lijkt gedoemd te vallen.

Geen opmerkingen: