vrijdag, juni 09, 2017

Teflon Temer

Uit de zaterdagse Telegraaf.
-------------------------------------------------------------------------------------
Hoeveel schandalen zijn er nodig om een president ten val te brengen? Dat vraagt Brazilië zich vertwijfeld af nu de zwaar in opspraak geraakte president Temer blijft weigeren zijn biezen te pakken.

Ruim 80% van de bevolking wil dat Temer opstapt wegens zijn rol in het Wasstraat-schandaal, de Braziliaanse evenknie van Watergate. De president werd vorige maand afgeluisterd door het openbaar ministerie terwijl hij hoorbaar instemde met een reeks corrupte praktijken van een veroordeelde vleesmagnaat. Ook filmde de politie een vertrouwensman van Temer met een koffer vol steekpenningen die voor de president zou zijn bestemd.

De volkswoede groeide afgelopen dagen door nieuwe belastende feiten. Een oud-minister van Temer werd gearresteerd wegens smeergeldbetalingen rond een WK-stadion, die volgens aanklagers deels via de president liepen. Ook werd onthuld dat Temer (76) en de jonge first lady Marcela (34) een gratis pleziertripje maakten met een privéjet van de foute vleesmagnaat.

Marcela en Michel Temer

De Braziliaanse procureur-generaal klaagt Temer naar verwachting volgende week aan voor corruptie en het leiden van een criminele organisatie. Maar de president wordt pas geschorst als twee derde van de Kamer groen licht geeft voor de aanklacht. En de gladde jurist heeft, anders dan zijn vorig jaar afgezette voorganger Dilma Rousseff, voorlopig genoeg steun in het al net zo corrupte parlement.

Ook het kieshof boog zich gisteren over zijn omstreden mandaat. De verkiezingszege van Rousseff en Temer in 2014 werd behaald via grootschalige illegale campagnefinanciering, zo blijkt uit overweldigend bewijs. Desondanks werd de president, die warme banden heeft met de voorzitter van het kieshof, gisteravond vrijgesproken tot ontsteltenis van gewone Brazilianen.

"In een normaal land was Temer al lang gevallen. Het is ongelooflijk waar hij mee wegkomt", zegt Rodrigo (28) bij de demonstratie Diretás Já! (Verkiezingen Nu!) in São Paulo van afgelopen week. De architectuurstudent heeft uit protest een clownsneus opgezet. "Omdat we enorm in de maling worden genomen."

De hoop van Temers tegenstanders richt zich nu op de grootste coalitiepartij PSDB. Deze neigt volgens lokale media naar een breuk met de president gezien de opeenstapeling van schandalen. Deze beslissing valt maandag.

Geen opmerkingen: