vrijdag, mei 05, 2017

Deelhelikopter

Uit Elsevier van afgelopen week.
-------------------------------------------------------------------------
São Paulo heeft sinds kort een 'Uber voor helikopters' waarmee ook minder rijke Brazilianen de eeuwige files kunnen ontwijken.

Het is de eerste stad waarin de luchttaxi-app Voom wordt gelanceerd. Binnenkort komen andere metropolen als Mexico-Stad, Jakarta en Los Angeles aan de beurt. Dat meldt initiatiefnemer A3, een denktank van vliegtuigbouwer Airbus in Silicon Valley.

São Paulo lijkt een logische proeftuin. De dichtgeslibde economische hoofdstad van Brazilië heeft 's werelds grootste helikoptervloot. Er is een exclusief luchtruim voor helikopters waarin tot dusver alleen de steenrijke lokale elite rondzweeft. Voom zegt het gebruik te willen 'democratiseren'.

Een vlucht blijkt met een paar tikjes op de mobiel geregeld. Er kan binnen een uur worden opgestegen vanaf een vliegveld(je) of hoteldak.

Piloot Aline Maia legt uit hoe de app voor lagere tarieven zorgt. De jonge dertiger werkt voor Helimarte, een van de drie lokale luchttaxidiensten waarbij A3 de vluchten inkoopt. "Door deze technologie gebruiken we onze vloot efficiënter. We verkopen meer vluchten per uur. En passagiers kunnen de kosten delen. Zo krijg je een breder publiek aan boord."

De dienst is vooral in trek bij reizigers die snel naar de internationale luchthaven (Guarulhos) moeten. Terwijl dat over de weg uren kan duren in het helse verkeer, is het via Voom in een kwartier gepiept vanuit de stad.

Toch hangt daar nog steeds een stevig prijskaartje aan. Het traject van 25 kilometer kost 150 euro. Dat blijft te duur voor 'João modaal'. Alleen de hogere Braziliaanse middenklasse krijgt een extra vervoersoptie door de app.

Geen opmerkingen: