zaterdag, juni 04, 2011

Topkok: 'Vrijheden Peru staan op het spel'

Uit de krant van vandaag.
------------------------------------------------------------------------------------
De beslissende ronde van de Peruaanse verkiezingen wordt morgen met argusogen gevolgd in het buitenland. De rechtse dictatordochter Keiko Fujimori en de linkse oud-couppleger Ollanta Humala maken in een nek-aan-nekrace uit wie de nieuwe president wordt.

“De vrijheden die Peru afgelopen tien jaar heeft gewonnen, staan nu op het spel,” zegt de topkok Gastón Acurio in een interview met deze krant. De baas van de internationale restaurantketen 'Astrid y Gaston' is een ster in het kookgekke Andesland en wordt zelfs genoemd als toekomstig president.

“Ik ben de vrucht van de prille Peruaanse democratie, met een vrije markt, stevige instituties en veel minder corruptie dan in de jaren negentig” (toen Keiko's vader Alberto Fujimori het land met harde hand regeerde).

Met een gemiddelde groei van ruim 7% was de Peruaanse economie afgelopen vijf jaar de topper van Zuid-Amerika. De armoede daalde van 45% naar 31%.

Waarom staan er morgen dan toch twee protestkandidaten in de verkiezingsfinale?

Acurio: “Omdat de democratische middenpartijen zo stom waren om in de eerste ronde met drie kandidaten mee te doen, met vrijwel hetzelfde programma. En omdat een derde van de mensen nog steeds in armoede leeft, schandelijk veel voor een rijk bedeeld land als Peru.”

De gepensioneerde luitenant-kolonel Humala is een oude vriend van Hugo Chávez, maar spiegelt zich nu aan de gematigd linkse Braziliaan Lula. Hij wil onder meer de contracten met buitenlandse mijnbouwbedrijven openbreken.

Keiko Fujimori erkent intussen de fouten van vader Alberto, die in 2009 25 jaar cel kreeg voor mensenrechtenschendingen en corruptie. Ze belooft dat ze hem niet zal vrijlaten als ze gekozen wordt.

Eerst zien dan geloven, aldus Acurio, die zelf twijfelt over een mogelijk politiek avontuur. “Koks zijn voor Peru wat voetballers zijn voor Nederland. Ze maken het land trots en eensgezind, terwijl de politiek verdeeldheid zaait. Ik denk dat ik in de keuken meer kan betekenen voor mijn land.”

Geen opmerkingen: