Maar de omliggende straten zijn nog steeds één grote ruïne. En van de kerk, waar tijdens de mis van die 15e augustus veel van de ruim vijfhonderd doden vielen, rest niets dan twee torens met een gapend gat ertussen.
Peru maakt de balans op van ‘de ramp na de ramp’. Het rampenfonds Forsur heeft een puinhoop gemaakt van de wederopbouw, zo is de teneur.
“Er was geld zat. Maar er is één lange strijd van gemaakt om overal zo lang mogelijk over te doen”, zegt de Nederlandse Ada van der Horst van Adesa, een hulporganisatie die ingestorte scholen opbouwt.
Met als gevolg dat tienduizenden Peruanen de winter andermaal doorkomen zonder gedegen dak boven het hoofd.
“Heeft u plastic?”, blijkt algauw de hamvraag bij een bezoek aan de buitenwijken van de halfverwoeste stad Chincha. Nadat de lemen huisjes daar als kaartenhuizen tegen de grond gingen, overleven de bewoners in rieten hutten waarin de drijfnatte winterlucht vrij spel heeft.
“Er is wel plastic uitgedeeld om het riet af te dekken. Maar alleen aan de mensen met eigendomspapieren. En die heeft niemand hier”, zegt een oude dame in een bloemetjeshemd. Verderop zit een jongetje in een PSV-shirt te kleien met de natte grond die de huiskamer voorstelt.
Doordrenkte hutjes in Chincha: 'Meer plastic graag.'
Het hoofd van Forsur heeft intussen ontslag genomen. Alle kritiek berustte volgens hem op de misvatting dat het fonds de wederopbouw niet alleen zou plannen, maar ook uitvoeren.
De minister van Woningbouw stuurt het proces nu zelf en er lijkt eindelijk schot in te komen. Gedupeerde families krijgen 1350 euro voor de bouw van een nieuw huis. Het is de bedoeling dat ook sloppenbewoners de toelage en een eigendomstitel krijgen.
De EU heeft nog eens drie miljoen euro toegezegd na de acht miljoen noodhulp van vorig jaar. Aan de rafelrand van Chincha zouden ze wensen dat de dames en heren uit Brussel de geldzak hoogstpersoonlijk komen afgeven.
“Anders bereikt de hulp ons toch niet. Heeft u echt geen plastic?”
Gat in de kerk van Pisco.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten