donderdag, juni 12, 2008

Even een ballonnetje oplaten

Stukje uit Elsevier.

Vorige week vloog er nog een ballon tegen het raam van een appartement in Copacabana. Bewoner gewond, en bedankt!
------------------------------------------------------------------------------
Tijdens de Braziliaanse junifeesten is het ieder jaar weer oppassen voor neerstortende onbemande luchtballonnen. Politie, brandweer en luchtverkeersleiders zien vertwijfeld toe hoe de stuurloze creaties voor bosbranden en bijna rampen bij vliegvelden en olieraffinaderijen zorgen.

Volgens traditie worden de tot veertig meter hoge ballonnen deze maand opgelaten om enkele heiligen gunstig te stemmen. Het volksvermaak is sinds tien jaar verboden, maar de ballonmakers blijven drie jaar celstraf en gepeperde boetes riskeren voor hun passie.

Net als bij ‘Te land, ter zee en in de lucht’ zijn originaliteit en lage kosten van het ontwerp minstens zo belangrijk als de duurzaamheid. Wat maakt dat een deel van de vliegende sigaren, uien en wat dies meer zij, al snel brandend tegen de vlakte gaat.

Artistiek volksvermaak of vliegende brandbom?

Rio de Janeiro is met haar beboste bergkammen kwetsbaar voor branden, te meer nu in juni de droge winter aanbreekt. Volgens de regionale brandweer hebben de ballonnen dit jaar al vijfhonderd bosbranden veroorzaakt.

Commandant Wanius de Amorim ziet het elk jaar erger worden. “Je hebt mensen die het mooie kunst vinden, maar het is extreem gevaarlijk. Geef hen aan!”

De politie speelt kat en muis met professionele ballonclubs die veelal aan de randen van de stad opereren. In Rio en São Paulo zijn al honderden feestvierders opgepakt.

Maar De Amorim vindt dat zij er te vaak met een boete of alternatieve straf vanaf komen. “Ze zouden ook moeten worden aangeklaagd voor bendevorming en het overtreden van luchtveiligheidsregels.”

Tegelijkertijd probeert de Vereniging van Vrienden van de Ballon de juniballon uit het verdomhoekje te halen. De club uit Rio argumenteert dat het ongrondwettelijk is om uitingen van een “icoon van de Braziliaanse cultuur” te verbieden.

Een ramp lijkt een kwestie van tijd. Bij het internationale vliegveld van São Paulo explodeerde onlangs een ballon op dertig meter van een vliegtuig dat net met vierduizend liter kerosine was volgetankt.

Geen opmerkingen: