donderdag, februari 09, 2017

Column Bikinistrepen

Stond onlangs in De Telegraaf.
--------------------------------------------------------------------------
Braziliaanse vrouwen zijn behoorlijke ijdeltuiten. Nu de zomer aardig op stoom komt - het is in Rio regelmatig veertig graden warmer dan in ons koude kikkerlandje - worden overuren gemaakt om goed voor de dag te komen op de Copacabana.

Opvallend veel aandacht gaat daarbij uit naar bikinistrepen. Waar Nederlandse zonaanbidders doorgaans een egaal bruin tintje verkiezen, mikken dames hier juist op een duidelijk kleurverschil. Topless is sowieso uit den boze op Braziliaanse stranden. Bovendien worden de witte lijntjes tussen boezem en schouder vaak erg gewaardeerd door de lokale mannen. Hoe strakker het streepje hoe mooier, is het heersende idee.

Een schoonheidsspecialiste uit Rio speelt handig in op de lokale obsessie. Deze Erika 'Bronze' (Brons), zoals ze zich laat noemen, maakte haar beroep van de felbegeerde marquinhas (streepjes). Ze bouwde speciaal een zonnestudio op het dak van haar huis in een buitenwijk op veertig kilometer van de Copacabana.

Klanten betalen twintig euro. Ze kleden zich uit, waarop de gastvrouw een 'bikini' opplakt via zwarte tape en stukjes gaas. Als iedereen is ingesmeerd - het populaire dak biedt plek aan dertig vrouwen - pakt Erika de stopwatch erbij. De baksessie duurt twee uur en veertig minuten. Terwijl mannelijke assistenten met gieters langslopen voor verkoeling, vervangt Erika her en der wat plakband omwille van het perfecte streepje.

"Een gewone bikini gaat altijd schuiven", zo licht de 34-jarige carioca haar kunstje toe. Ze leerde het in de ruige sloppenwijk Vila Aliança waar ze opgroeide. Thuis zonnen met een rol tape bleek effectiever en goedkoper dan naar het strand gaan met een dure bus.

Het mekka van de marquinhas blijkt zo in trek dat Erika gaat uitbreiden buiten Rio. Ze rekent deze zomer op een omzet van ruim dertigduizend euro. Niet slecht in een land dat al drie jaar in recessie is en gebukt gaat onder groeiende werkloosheid.

Geen opmerkingen: