woensdag, december 21, 2016

Kerstmenu in Venezuela: bananen, bloemkool en sardientjes

Column uit de krant van vandaag.
---------------------------------------------------------------------------
Officieel viert Venezuela al sinds 1 november kerst. President Maduro zoekt zo afleiding van de humanitaire crisis in zijn land. Veel effect heeft zijn oekaze niet. De kerstsfeer is ver te zoeken.

"Er hangt een grafstemming", laat Carolina Perdomo weten, een boekhoudster uit de hoofdstad Caracas. "Ik heb nog nooit zo'n grauwe kerst meegemaakt", beaamt Alberto Rayniero in het voormalige vakantieparadijs Isla Margarita.

Zo zal er bij de advocaat voor het eerst geen hallaca op tafel staan, de nationale kerstdis. Simpele ingrediënten als maïsmeel, rijst en kip zijn nauwelijks meer te krijgen in de ooit rijke olienatie.

Kerst dan maar overslaan is geen optie voor de katholieke Venezolanen. Met kunst en vliegwerk pogen ze elkaar een smakelijke hap voor te schotelen. Vlees wordt vervangen door bananen en sardientjes. Verkruimelde bloemkool doet dienst als rijst. "Gracias voor de geweldige kerst, Maduro!", zo regent het cynische bedankjes op sociale media.

De socialist verpestte de kerstinkopen verder door het grootste bankbiljet abrupt uit de roulatie te halen. Het briefje van honderd bolivar (waarde: drie dollarcent) zou worden gehamsterd door de VS teneinde de Venezolaanse economie te ontwrichten. Dat beweerde Maduro althans in zijn wekelijkse talkshow op de staatstelevisie.

Vervolgens 'vergat' de president om de beloofde biljetten van hogere waarde in omloop te brengen. Ook dat was uiteraard de schuld van Washington. De Amerikaanse vijand zou drie Venezolaanse vliegtuigen vol vers gedrukte bolivarbriefjes hebben onderschept.

Pas toen de wanhopige bevolking aan het plunderen sloeg, verlengde Maduro de geldigheid van de honderdjes. Wie bereid is om urenlang in de rij te staan, kan ze tot 2 januari inleveren bij de centrale bank.

De president zelf ontvlucht de chaos komende dagen via een reisje naar bevriende olielanden. Wat de meeste Venezolanen betreft, hoeft hij volgende week niet terug te keren.

Geen opmerkingen: