Uit De Telegraaf.
-------------------------------------------------------------------------------------
In weinig landen is rijk zijn zo gunstig als in Brazilië. Een vermogenstaks kent het land niet. Successierechten zijn er een schijntje (gemiddeld 5%). En de van oudsher hoge rente maakt rijken slapend rijker.
Ik heb sinds een paar jaar een Braziliaanse bankrekening om een graantje mee pikken. Een netto rendement van 12,5% per jaar stemt toch vrolijker dan verdampend spaargeld op een Nederlandse rekening. Er kleeft nauwelijks tot geen risico aan. Al moet gezegd dat ook de inflatie niet mals is dit jaar (9%).
De rente is een van de motoren achter de enorme ongelijkheid in Brazilië. Meer vermogende rekeninghouders krijgen nóg hogere percentages. Het maakt dat renteniers goede zaken doen bij de huidige recessie, die de rente heeft opgedreven.
João met de pet wordt daardoor juist keihard geraakt. Bijna twee derde van de Braziliaanse huishoudens staat rood, soms tegen woekerrentes die oplopen tot boven 400% per jaar. De amper opgeklommen middenklasse valt voor een deel terug in armoede door werkloosheid en bezuinigingen.
Intussen doet het luxe segment goede zaken. Veel Braziliaanse autofabrieken draaien op halve kracht door haperende verkoopcijfers maar die van A-merken als Audi en BMW zitten juist in de lift.
Dure restaurants in 's lands miljonairshoofdstad São Paulo zijn weken van tevoren volgeboekt. Het chicste winkelcentrum Shopping Cidade Jardim, waar superrijken met de helikopter kunnen parkeren om boodschappen te doen, meldt een stijgende omzet in volle sambacrisis.
Meer last hiervan hebben luxe Europese winkelstraten als de P.C. Hooft in Amsterdam. In het buitenland gaven vermogende Brazilianen afgelopen jaar een stuk minder uit door het instorten van de Braziliaanse munt. Ze slaan hun zoet verdiende reals nu liever stuk in eigen land.
dinsdag, november 10, 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten