dinsdag, november 24, 2015

Argentinië richt blik op Europa

Profiel uit de krant van vandaag.
---------------------------------------------------------------------------------
Argentinië slaat af naar rechts. De liberale miljonair Mauricio Macri won de presidentsverkiezingen zondag met een kleine voorsprong op Daniel Scioli, de kandidaat van de links populistische Kirchner-clan die het land afgelopen twaalf jaar regeerde.

Macri (56) is de zoon van een Italiaanse bouwmagnaat uit Buenos Aires. De ingenieur klimt voor zijn dertigste op naar de top van het familiebedrijf. In 1991 besluit hij de politiek in te gaan als een ontvoering door corrupte politieagenten hem bijna fataal wordt. Zijn vader redt hem na twaalf dagen door betaling van zes miljoen dollar losgeld.

Macri verzacht zijn imago van rijkeluiszoontje als voorzitter van de populaire voetbalclub Boca Juniors (1995-2007). Mede dankzij zijn successen met de volksclub wordt hij in 2007 gekozen tot burgemeester van Buenos Aires.

Zijn eerste daad is het ontslaan van duizenden spookambtenaren. De oorlogsverklaring aan de machtige peronistische vakbonden levert hem vergelijkingen op met Nicolas Sarkozy. Net als zijn Franse voorbeeld kiest Macri voor 'zero tolerance' tegen criminelen. Ook als president belooft hij een keiharde aanpak van het groeiende drugsgeweld in het ooit veilige Argentinië.

Verder zal hij de aan banden gelegde verkoop van dollars vrijgeven. De Argentijnse reserves zijn opgedroogd door de haperende economie maar burgers bewaren een veelvoud aan dollars onder hun matras. Macri wil hun wantrouwen wegnemen via lagere inflatie, minder corruptie en transparant beleid. Ook mikt hij op een terugkeer op de buitenlandse kapitaalmarkten via een deal met de resterende schuldeisers van het Argentijnse bankroet in 2002.

Over de grens ziet Macri meer heil in warme banden met Brazilië, Europa en de VS dan met de antiwesterse huidige bondgenoten Iran, Rusland en Venezuela. Dit laatste land wordt als het aan hem ligt uit de Mercosur gewipt als het zijn politieke gevangen niet vrijlaat. Daarnaast maakt hij zich hard voor een handelsakkoord tussen het Zuid-Amerikaanse blok en de EU.

De voortvarende porteño (inwoner van Buenos Aires) heeft als president wel een handicap. Zijn coalitiebeweging Cambiemos (Laten we veranderen) vormt een minderheid in het Argentijnse parlement. Macri zal dus zaken moeten doen met de oppositie.

El nuevo presidente (bron: Wikipedia)

Geen opmerkingen: