donderdag, maart 27, 2014

Deel 2 WK-serie: São Paulo en Belo Horizonte

In aflevering twee van onze WK-serie verkennen we São Paulo en Belo Horizonte, waar Oranje respectievelijk de laatste groepswedstrijd en de eventuele achtste finale speelt. Meereizende fans hoeven zich niet te vervelen in beide bruisende metropolen in de rijke zuidoostelijke binnenlanden, zeker 's avonds niet. 'Sampa' is hét eet- en stapmekka van Zuid-Amerika en het kleinere, gezellige 'BH' heeft de grootste kroegendichtheid van Brazilië.
--------------------------------------------------------------------------------
São Paulo, grootste stad van het zuidelijk halfrond, locomotief van de Braziliaanse economie. Negentien miljoen inwoners, 15.000 bars en clubs, 12.500 restaurants en 150 musea. Waar in hemelsnaam begin je een bezoek?

Om alvast in de WK-stemming te komen, kiezen we 's ochtends voor een tripje naar het lokale Voetbalmuseum (Museu de Futebol). We kuieren naar metrostation Consolação op de beroemde Avenida Paulista en klokken onderweg nog even een koele kokosnoot weg in één van de vele sapbarretjes die de stad rijk is.

São Paulo by night (credit: Jefferson Pancieri)

Via de comfortabele, snelle ondergrondse - dé manier om te ontsnappen aan São Paulo's beruchte verkeersinfarct - zoeven we richting het mythische Pacaembu-stadion (station Clínicas), niet te verwarren met de gloednieuwe Arena Corinthians waar het WK op 12 juni wordt afgetrapt. Het voetbalmuseum, een populair bedevaartsoord voor fans van vijfvoudig wereldkampioen Brazilië, ligt namelijk pal onder de tribunes van het Pacaembu.

Binnen passeert de complete WK-geschiedenis de revue. Bezoekers vermaken zich met een schat aan oude foto's, teksten en videobeelden van legendarische goals en dribbels. De focus van de Braziliaanse curator ligt uiteraard op het glorieuze verleden van de eigen Goddelijke Kanaries, maar ook drievoudig WK-finalist Nederland komt ruimschoots aan bod.

Sapbar

Ook leuk aan het interactieve museum is dat je er zelf een balletje kunt trappen. Algauw worden we door een groepje Brazilianen in groengele shirts uitgedaagd voor een strafschopserie tegen een virtuele keeper die op een muur is geprojecteerd. De doelman bakt er zo weinig van dat we met een gelijkspel genoegen moeten nemen.

We hebben trek gekregen en pakken de metro naar de Japanse wijk Liberdade. Dat São Paulo 's werelds grootste Japanse stad is buiten Japan zelf, merk je hier aan de Japanse straatlantaarns, supermarkten vol sake en zeewier en een keur aan uitmuntende sushirestaurants.

Hongerig als we zijn, lunchen we pal naast station Liberdade in een 'all you can eat'-restaurant ('rodízio de sushi'). De tonijn en zalm zijn zo vers dat we de arme Japanners voor geen € 20 de oren van het hoofd eten.

Voldaan duiken we de metro in naar het nabijgelegen oude stadshart (station São Bento). Hier kun je op doordeweekse dagen (10u-15u) een lift pakken naar het dak van de beroemde Banespa-toren. Vanaf de 35e verdieping heb je een verbluffend uitzicht over de woekerende betonjungle van 'Sampa', zoals de ‘paulistanos’ hun stad liefkozend noemen.

Terug beneden lopen we langs het ruim vier eeuwen oude klooster van São Bento (waar je iedere zondagochtend prachtige Gregoriaanse muziek kunt horen, een aanrader) naar de grootste rommelmarkt van Zuid-Amerika, de Rua 25 de Março.

Pal achter dit paradijs voor koopjesjagers ligt de statige markthal (Mercado Municipal). De tot in de puntjes verzorgde kramen zijn ware kunstwerken vol felgekleurd exotisch fruit, vissen en kazen. De lokale specialiteit van de markt, moddervette broodjes mortadela, oogt minder aantrekkelijk en slaan we dus maar even over.

De snacks in de vlakbij gelegen automatiek Quickies (shopping Ladeira Porto Geral) zijn daarentegen wel het proberen waard. Eigenaar Marcus Vinicius de Lima, een Braziliaan die in Nederland heeft gewoond, pioniert sinds twee jaar met het Febo-concept en heeft (inclusief franchises) al meerdere vestigingen in São Paulo. Grappig om de Brazilianen ietwat onwennig hun eerste kroket, kaassoufflé of bamischijf uit de muur te zien trekken!

We reizen terug naar metrostation Consolação, het kruispunt van de Avenida Paulista en de hippe Rua Augusta. Je kunt nu twee kanten op. Wie van chique winkelen houdt, duikt de dure kant van 'de' Augusta in. Even verderop ligt de lokale PC Hooftstraat (Rua Oscar Freire) en daarna volgen onder andere showrooms van Lamborghini, Ferrari en Spyker.

Het Museum voor Moderne Kunst (MASP) op de Avenida Paulista (credit: Embratur)

De andere kant van Rua Augusta (centrumzijde) is echter gezelliger. Deze voormalige rosse buurt is afgelopen jaren opgebloeid tot een tropisch Soho met tientallen bars en restaurant. Wie de straat uitloopt, komt in het oude centrum uit bij het mooie gemeentelijke theater (Teatro Municipal). Maar wij gaan liever meteen op een terrasje zitten om nog wat energie over te houden voor wat nachtelijke actie in hét stapmekka van Zuid-Amerika (zie onder).

Anders dan het kris kras door elkaar gebouwde São Paulo is Belo Horizonte (vijfhonderd kilometer verderop) een stad die is ontworpen op de tekentafel. De hoofdstad van de deelstaat Minas Gerais is ondanks haar forse omvang (2,5 miljoen inwoners) vrij overzichtelijk en groen dankzij de vele stadsparken.

Veel toeristen gebruiken 'BH' alleen als springplank naar de charmante koloniale goudstadjes in de omgeving. Ten onrechte, vindt onze taxichauffeur Eduardo. De trotse 'mineiro' (bijnaam voor de zwijgzame, hardwerkende Brazilianen uit Minas Gerais) neemt ons op sleeptouw door zijn stad. Eerste stop is het Pampulha-meer, pal achter het Mineirão-stadion waar zes WK-duels worden gespeeld.

Goudstadje São José Del-Rei

De complete omgeving van het meer geldt als Unesco-erfgoed. Vooral het golvende Heilige Franciscus-kerkje van de wereldberoemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer blijkt de moeite waard. Binnen hangen prachtige werken van de Braziliaanse schilder Cândido Portinari.

Op een steenworp van het meer maken we in Restaurante Xapuri kennis met de in heel Brazilië bekende boerenkeuken van Minas Gerais. We merken dat deze wordt gekenmerkt door genereuze porties en eerlijke, verse ingrediënten, waaronder veel varkensvlees, maniokwortel en bonen.

Meer van Pampulha en het Mineirão (credit: Embratur)
Naast de goede restaurants geniet Belo Horizonte in Brazilië ook faam om de maar liefst 12.000 kroegen ('botecos') die de stad rijk is. 's Avonds bezoeken we er een paar in de levendige studentenwijk Savassi.

De menu's worden gedomineerd door een breed scala aan ambachtelijke soorten cachaça, de Braziliaanse suikerrietlikeur die in Minas Gerais het lekkerst gebrouwen wordt. De kruidige drank, die de basis vormt voor caipirinha, blijkt ook puur heel wel te drinken. Na een paar glaasjes Lua Cheia (Volle Maan), naar onze smaak het lekkerste merk, waggelen we voldaan terug naar ons hotel.
--------------------------------------------------------------------------------
Stapmekka São Paulo

Clubtoerisme is in opmars in São Paulo. Een groeiend aantal buitenlandse toeristen komt een weekendje stappen in de Braziliaanse 24-uursstad die ook wel het 'New York van het zuiden' wordt genoemd. Of een hele week, want ook doordeweeks heeft 'Sampa' veel nachtelijke actie te bieden.

De eerste stop voor clubtoeristen is vaak D-Edge, één van de vijf beste clubs ter wereld volgens het toonaangevende Wallpaper Magazine. Van donderdag tot en met zondag wordt er tot in de vroege uurtjes elektronische muziek gedraaid en op maandag komen de rockers aan hun trekken. Het in dezelfde wijk (Barra Funda) als D-Edge gelegen Clash Club is ook populair bij houseliefhebbers.

In het centrum van de stad is Lions Nightclub de 'hot spot'. Hippe Brazilianen dansen er op aanstekelijke poprock en borrelen tussendoor op een grote veranda met uitzicht op de Sé-kathedraal.

Kathedraal van Sé (credit: Embratur)

Vila Madalena is een buurt met veel gezellige cafés. Op en rond de Rua Augusta wemelt het van de altoclubs (onze aanrader is Alberta3). Clubs in de wijken Itaim Bibi en Vila Olimpia trekken een meer vermogend publiek. Wie wil dansen op de Braziliaanse folkloremuziek van artiesten als Michel Teló kan terecht in Villa Country en Brook's Bar.

Georganiseerde kroegentochten kunnen worden geboekt via pubcrawlsp.com en www.facebook.com/sampabeertour. Het lokale reisbureau van de Nederlander Martyn Menke organiseert stapweekenden in São Paulo.

Tip: afhankelijk van de geplande drankconsumptie is het soms de moeite waard om een hogere entree ('consumação') te betalen bij nachtclubs. Dit bedrag kan binnen worden opgemaakt, wat niet geldt voor de lage entreeprijs ('sem consumação').
--------------------------------------------------------------------------------
Culinair paradijs São Paulo

São Paulo beschikt overt enkele van de beste restaurants ter wereld. De topper is D.O.M (Deo Optimo Maximo; de beste en grootste God) van de Braziliaanse sterkok Alex Atala, dat wordt gerekend tot de beste vijf restaurants van de wereld.

Atala bereidt exclusieve gerechten van originele ingrediënten uit het Amazonewoud. Door culinaire waarde toe te voegen aan producten uit de Amazone hoopt hij de overlevingskansen van het bedreigde bos te vergroten.

Ook populair maar minder prijzig is het Braziliaanse restaurant Mocotó. Verder is São Paulo een waar pizzaparadijs dankzij miljoenen Italiaanse migranten. De beste pizzaria heet Casa Bráz. Liefhebbers van grillvlees kunnen terecht in Baby Beef Rubaiyat.
--------------------------------------------------------------------------------
Wolven kijken in de bergen

Vanuit Belo Horizonte is er een bijzonder uitstapje te maken naar het honderd kilometer verderop gelegen Santa Barbara, een pelgrimstadje in de ruige, groene bergen. Aan het einde van de middag drommen toeristen hier samen bij een fraai 18e-eeuws klooster. De lokale paters voeren dan een roedel wolven in de kloostertuin. Het alfawolfje loopt uiteraard als eerste op de voederbak af.

"Santa Barbara is een plek waar ik mensen altijd met liefde naartoe stuur. Heel bijzonder", zegt Martyn Menke, de Nederlandse eigenaar van een lokaal reisbureau (Jacaré Travel) dat trips naar Santa Barbara organiseert.
--------------------------------------------------------------------------------
Openluchtmuseum Ouro Preto

Op 1,5 uur rijden van WK-speelstad Belo Horizonte ligt Ouro Preto, een kleurrijk en karaktervol openluchtmuseum. Het koloniale stadje in de groene bergen van de deelstaat Minas Gerais was op het hoogtepunt van de 18e-eeuwse goudkoorts de grootste stad van Brazilië. Het rijke verleden is zo goed bewaard dat de Unesco het als werelderfgoed beschouwt.

Er ligt zo veel historie verborgen in Ouro Preto dat het zonde is om de stad zonder gids te verkennen. Op die manier haal je meer uit de verplichte bezoekjes aan het Tiradentes-museum (naar de Braziliaanse held 'Tandentrekker' die in 1792 in opstand kwam tegen de Portugese kolonisator) en de barokke kerken met versieringen van de kreupele beeldhouwer Aleijadinho (bijgenaamd de 'Braziliaanse Michelangelo'). Gids João Bosco Pereira (wtour70@yahoo.com.br) is een aanrader en kost zo'n 40 euro voor een halve dag.

Even buiten de stad, in Mariana, kun je een oude goudmijn bezoeken en zelf goud zoeken. Aantrekkelijk aan Ouro Preto is verder dat de stad architectonisch weliswaar in de tijd bleef stilstaan, maar tegenwoordig een levendige studentenstad is met veel horeca.

Geen opmerkingen: