woensdag, juli 24, 2013

Romário breekt door als politicus

Stond vandaag in Telesport.
-------------------------------------------------------------------
Romário de Souza Faria (47) is de rijzende ster van de Braziliaanse politiek. Het Kamerlid van de Socialistische Partij (PSB) speelt handig in op de recente protestgolf in het Zuid-Amerikaanse land. Een deel van zijn snel groeiende aanhang ziet de oud-PSV'er zelfs als toekomstig president van Brazilië.

De voormalige dribbelaar uit de sloppen van Rio de Janeiro is in het Braziliaanse parlement al jaren de luis in de pels van de Braziliaanse voetbalbond (CBF) en de FIFA. Dat levert hem plots veel publiciteit op door de protesten tegen onder meer de dure WK-organisatie (€ 10 miljard), uitgerekend het stokpaardje van 'Deputado Romário'.

"Ik wil het Braziliaanse volk feliciteren met de protesten", zo paait de grijzende oud-wereldkampioen (1994) de demonstranten in een Youtube-video die al twee miljoen hits scoorde.

In 2007 was Romário nog één van de ambassadeurs die het WK voor het eerst sinds 1950 naar Brazilië haalde. "Het wordt de beste Copa ooit", jubelde hij toen.

Zeven jaar later voelt de naar eigen zeggen "gematigde socialist" zich "bedrogen" door de organisatie. De CBF-begroting voor de WK-stadions is al ruim twee keer over de kop gegaan (tot € 2,5 miljard). De beloofde mobiliteitswerken in de speelsteden zijn fors vertraagd.

Romário eist een parlementair onderzoek (CPI) naar de handel en wandel van de CBF en haar omstreden voorzitter José Maria Marin, die zich te makkelijk zou plooien naar de eisen van de machtige FIFA. Door de roep van de straat heeft hij inmiddels genoeg politieke steun voor deze 'CPI da Copa'.

De vorige CBF-voorzitter was ook geen vriend van Romário. Teixeira nam vorig jaar ontslag, mede onder druk van de oud-PSV'er.

Een andere ex-PSV'er, Ronaldo, staat als ambassadeur van het WK-comité lijnrecht tegenover zijn oud-collega. Volgens Ronaldo misbruikt Romário de protesten voor eigen politiek gewin. Het Kamerlid kaatst dat 'kameraad Ronaldo' financiële belangen heeft bij het WK en het belang van Brazilië daardoor uit het oog is verloren.

Ook Neymar kreeg onlangs een steek onder water. Romário gelooft niet dat het 21-jarige wonderkind Brazilië volgend jaar naar de wereldtitel kan voeren, zoals de kleine dribbelaar dat zelf in 1994 deed. "Neymar kan Brazilië wel helpen om kampioen te worden, maar hetzelfde doen als de Romário van 1994 zal lastig worden."

Een paar maanden na het WK gaat Brazilië volgend jaar naar de stembus. Romário liet dinsdag weten dat hij gezien zijn groeiende populariteit overweegt om een gooi te doen naar het prestigieuze gouverneurschap van Rio. "Uit respect voor de mensen die mij als kandidaat zien", zo twitterde Baixinho (Kleintje) aan zijn 857.000 volgers.

De topspits van weleer voelt zich als een vis in het water in zijn tweede carrière. "Ik hou van de politiek, omdat ik het volk ermee kan helpen. Jammer dat ik hier vroeger nog niet rijp voor was. Anders was ik eerder politicus geworden."

Geen opmerkingen: