donderdag, juni 14, 2012

Flop dreigt op milieutop Rio

Uit de Financiële Telegraaf van vandaag.
---------------------------------------------------------------------------------
Na Kopenhagen, Cancún en Durban dreigt ook Rio+20, de VN-top over 'groene economie' die gisteren is begonnen, een flop te worden.

"De onderhandelingen lopen zo stroef dat Rio+20 op korte termijn geen gevolgen zal hebben voor het Nederlandse bedrijfsleven", zegt oud-VN-klimaatchef en huidig KPMG-adviseur (klimaat en duurzaamheid) Yvo de Boer in een interview met deze krant.

Er worden 50.000 deelnemers en ruim honderd regeringsleiders verwacht, maar Barack Obama, Angela Merkel, James Cameron en Mark Rutte laten Rio links liggen. De demissionaire staatssecretarissen Atsma (Milieu) en Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) schuiven volgende week wel aan in de Braziliaanse strandmetropool.

De Boer: "De top komt op een ongelukkig moment, want er is vooral door de crisis in Europa weinig animo om afspraken over duurzaamheid te maken."

Na ruim een jaar touwtrekken hebben de onderhandelaars nog geen concrete afspraak gemaakt. Toch vindt de in Oostenrijk geboren Nederlander de reis naar Rio niet overbodig. "Rio+20 wordt geen landingsbaan, maar wel een lanceringsbasis voor vergroening van de wereldeconomie."

Volgens een nieuw VN-rapport is daar haast bij geboden. Terwijl er nu al 50% meer grondstoffen worden verbruikt dan de natuur op eigen houtje kan herstellen, is er in 2030 nog 30% meer water, 45% meer energie en 50% meer voedsel nodig. De middenklasse groeit komende twintig jaar met drie miljard mensen.

Yvo de Boer

Nieuw aan de top in Rio is dat het bedrijfsleven ditmaal mee mag praten. De Boer: "Bedrijven wachten op een duidelijk investeringsperspectief. Er is een politiek kader nodig dat duurzaamheid concurrerend maakt. Milieukosten moeten op een meer consistente manier worden doorberekend in de prijzen van producten."

Volgens die logica zou goedkoop rundvlees uit Brazilië bij voorbeeld duurder moeten worden omdat er Amazonewoud voor wordt omgehakt. Verder becijfert KPMG dat de marktprijs van Aziatisch staal in een groene economie ruim 40% hoger zou liggen vanwege het grote waterverbruik van de staalindustrie.

Er wordt in Rio gesproken over andere rekenwijzen voor het BNP van landen en bedrijfsresultaten. Niet-financiële 'prestaties' als milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen zouden hierin mee moeten tellen.

Ook gaan de 193 VN-lidstaten in conclaaf over een vervolg op de Milleniumdoelen na 2015. Daarvoor in de plaats komen moeten 26 duurzame ontwikkelingsdoelen komen, over onder meer het gebruik van schone energie, de bescherming van oceanen (die worden leeggevist en verzuren door stijgende CO2-emissies) en armoedebestrijding.

De Boer verwacht echter geen concrete milieutargets van Rio+20, laat staan bindende afspraken. De EU en Afrikaanse landen pleiten voor het oprichten van een Wereldmilieuorganisatie die net als de Wereldhandelsorganisatie sancties kan opleggen aan landen die milieuafspraken schenden. Dat is voor de VS en China, samen goed voor de helft van de mondiale uitstoot van broeikasgassen, echter onbespreekbaar.

Eurocommissaris (Klimaat) Connie Hedegaard heeft wel hoop op een akkoord over het gestaag afbouwen van subsidies op fossiele brandstoffen (momenteel 400 miljard dollar per jaar wereldwijd). Dit zegt zij in de Braziliaanse zakenkrant Valor Econômico.

Subsidies op benzine zorgen er in gastland Brazilië bij voorbeeld voor dat ethanol de laatste tijd niet meer concurrend is. Steeds meer automobilisten mijden de groene brandstof bij de pomp.

Geen opmerkingen: