De voorbereidingen voor Rio+20, de VN-top over duurzaamheid die op 13 juni begint, lopen uiterst stroef.
Er ontstond afgelopen week ophef om de absurde hotelprijzen in Rio de Janeiro, de strandstad die komende jaren ook het WK Voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016) op bezoek krijgt. Rio heeft maar 25.000 kamers te bieden aan de 50.000 deelnemers aan de top, waardoor een overnachting algauw 600 euro doet.
De Braziliaanse president Dilma Rousseff greep geïrriteerd in nadat het Europees Parlement had gemeld dat het niemand naar Rio stuurt vanwege de woekerprijzen. Ze dwong de hotels tot kortingen van zeker 20% op hun resterende kamers.
Verder wordt de bevolking van Rio gevraagd om kamers te verhuren aan de buitenlandse gasten. En het sambastadion van Rio zal tijdelijk veranderen in een camping. Ook een optie is overnachten in één van Rio's talrijke liefdesmotels, al betekent dat slapen in een rond bed met spiegels aan het plafond.
Een andere kopzorg voor 'Dilma' is de omstreden nieuwe boswet die het parlement haar uitgerekend nu in de maag heeft gesplitst. Volgens milieuclubs zet de wet, die een groot pardon voor illegale houtkap bevat, de bijl aan het Amazonewoud.
Daar kan de gastvrouw van Rio+20 toch moeilijk mee aankomen. Ze heeft tot eind volgende week om de boswet te vetoën. Dat zou echter een oorlogsverklaring zou zijn aan de machtige Braziliaanse boeren in het parlement.
Ten derde is het nog maar de vraag of Rio+20 iets concreets gaat opleveren. De Britse premier Cameron en de Duitse bondskanselier Merkel hebben zich al afgemeld omdat ze te druk zijn met de crisis in Europa. Ook de Amerikaanse president Obama laat waarschijnlijk verstek gaan.
Vergroening van de wereldeconomie heeft voor hen even geen prioriteit. De gewenste afspraken over duurzaam gebruik van energie, drinkwater, voedsel en oceanen lijken ver weg. "De onderhandelingen gaan erg langzaam, het is erg frustrerend", moppert de coördinator van de top, de Fransman Brice Lalonde, in de Braziliaanse pers.
Terwijl Europa en Afrika bij voorbeeld pleiten voor een nieuwe, sterkere milieupoot binnen de VN, is vooral Washington fel gekant tegen het creëren van meer milieubureaucratie.
Toch houden de Brazilianen de moed erin. Ook in 1992 organiseerde Rio een VN-top waarvan vooraf weinig werd verwacht. Tegenwoordig geldt deze Earth Summit als een mijlpaal van duurzame ontwikkeling.
woensdag, mei 16, 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
OI!
Descobri o seu blog através do Program Legião Estrangeira. Achei muito bom encontrar um blog em 'Nederlandse'. Tenho interesse na língua e estou estudando 'by myself' e vou tentar ler os seus textos.
Bom saber que tem brasileiro que consegue ler algo em meu blog sem precisar do Google Translate. Succes met je studie!
Een reactie posten