dinsdag, mei 27, 2008

Profiel nieuwe oerwoudminister

De nieuwe hoeder van het Amazonewoud heet Carlos Minc. Een kleurrijke man die zijn teksten besluit met 'libertijnse groetjes' (en voor legalisering van homohuwelijk en softdrugs is), mooi dat zulke figuren onder Lula kunnen bovendrijven.

Volgens mijn Braziliaanse ex, die thuis is in de milieuwereld, is Minc de juiste man op de juiste plek: hart voor de groene saeck, pragmatisch, vechtend tegen de juiste mensen.

Dat belooft een interessante confrontatie met sojabaron en gouverneur van de snelst ontbossende deelstaat, Blairo Maggi, die volgens Minc nog tot in de Andes soja zou planten.
-----------------------------------------------------------------------------------
“Huivert, vervuilers, jullie gaan allemaal de gevangenis in”, aldus de nieuwe Braziliaanse ‘oerwoudminister’ Carlos Minc. De gewezen guerrillero volgt vandaag milieuminister Marina Silva op, de oogappel van Greenpeace die zich gepasseerd voelde bij plannen voor wegen, havens en stuwdammen in het Amazonegebied.

Terwijl de milieubeweging rouwt, is het bedrijfsleven blij met de pragmatische Minc.

De oprichter van de Groene Partij dankt de uitnodiging van president Lula aan zijn voortvarende werk als milieusecretaris van Rio de Janeiro. Daar ging het mes in de bureaucratie en gaf hij aan de lopende band milieuvergunningen af. Lula wil tot 2011 zeven stuwdammen in het Amazonebekken aanbesteden en de procedures zijn slopend.

Minc (l.) met Lula. (Credit: Abril)

Duurzame economische ontwikkeling prima, vindt Minc, mits vergezeld van een keiharde aanpak van illegale houtkap.

Zijn voorstel om soldaten als boswachters in te zetten is al afgeschoten, maar Lula heeft hem wel een Nationale Milieuwacht toegezegd, met speciaal getrainde agenten. Soja- en veeboeren die stiekem bomen vellen zijn gewaarschuwd: Minc wil dat milieuboeven de cel indraaien.

Intussen is de lobby voor internationalisering van het Amazonegebied opgeleefd. ‘Wiens regenwoud is dit eigenlijk?’, kopte de New York Times onlangs. ‘De Amazone, te belangrijk om aan de Brazilianen over te laten’, provoceerde The Independent. Handen af van ons bos, reageerde Minc.

Investeren in natuurbehoud mag wèl. De kersverse minister is overmorgen in Duitsland om 150 miljoen euro op te halen voor natuurparken. Om ontbossing te smoren wil hij deze zo dicht mogelijk bij de bosranden hebben.

Geen opmerkingen: