vrijdag, april 04, 2008

Geroofde baby haalt gram/ Verdachte babywurgen op vlucht

Uit de krant van vandaag: een dramatische Argentijnse rechtszaak krijgt vandaag zijn ontknoping. En een Nederlander in Bolivia heeft zich lelijk in de nesten gewerkt.
-------------------------------------------------------------------------------
“Ze zijn mijn adoptieouders niet, ze zijn mijn ontvoerders”, vertelde ze de pers deze week met tranen in de ogen. De Argentijnse Maria Eugenia Sampallo (30) is de eerste ‘geroofde’ baby die haar opvoeders heeft aangeklaagd.

Vandaag is de uitspraak, en Sampallo hoopt op 25 jaar cel voor ontvoering, verzwijging van haar identiteit en vervalsing van de geboorteakte. “Justitie behandelt babyroof als autodiefstal. Maar het is een misdaad tegen de menselijkheid.”

Sampallo is één van zo’n vijfhonderd pasgeboren baby’s die tijdens de dictatuur (1976-1983) uit de kraamkamers in gevangenenkampen zijn weggeplukt en ondergebracht bij militaire gezinnen met kinderwens. Sampallo’s echte ouders, linkse activisten, ‘verdwenen’ na haar geboorte op ongeveer 8 februari 1978, de dag waarop ze voorlopig haar verjaardag viert.

Klikken zou het nooit met haar nieuwe ouders, die de baby compleet met valse naam uit handen kregen van een bevriende legerkapitein, tegen wie eveneens 25 jaar cel is geëist. “Ik heb je in zijden luiers opgevoed, zonder mij was je in de goot gegooid, nukkige snotaap. Je moet wel dochter zijn van een guerrillera, zo opstandig als je bent”, zo liet haar ‘moeder’ zich op een dag tegen haar gaan, aldus getuigde een buurvrouw.

Sampallo herinnert zich dat niet. Maar toen ze ouder werd, begon ze te vragen. “Op mijn achtste kreeg ik te horen dat mijn ouders waren omgekomen bij een verkeersongeluk. Maar ze bleven het verhaal aanpassen.”

Foto: Télam

Ze zou het ongewenste kind van een werkster zijn en later weer de buitenechtelijke dochter van een Europese stewardess. Pas op haar 23e, twee jaar na haar breuk met het echtpaar, krijgt ze via de DNA-bank van de ‘dwaze oma’s’ haar ware identiteit boven tafel, zoals dat de oma’s ook bij 87 andere ‘geroofde’ kleinkinderen gelukt is.

De verdediging wedt op twee paarden. Het aangeklaagde trio zou niet hebben geweten met een ontvreemde baby van doen te hebben. Daarnaast is de zaak hoe dan ook verjaard, vindt de advocaat. Volgens de aanklager gaat die vlieger niet op bij misdaden tegen de menselijkheid. Als de rechter deze status erkend, zet dat de deur open voor meer pijnlijke rechtszaken.
----------------------------------------------------------------------------
De Boliviaanse en Peruaanse politie maken jacht op een Nederlander die verdacht wordt van het wurgen van zijn vrouw en baby. De man, Patrick van den B., is spoorloos sinds zijn 29-jarige Boliviaanse echtgenote en hun zes maanden oude zoontje Patrick vorige week dood werden aangetroffen thuis in La Paz.

“Volgens de buren hadden ze regelmatig felle ruzie thuis. Ik moet nodig met deze man praten,” zegt majoor Jaldibeck Escobar van de moorddivisie van de Boliviaanse politie vanuit La Paz. “Volgens onze informatie is hij de grens met Peru overgestoken. We vragen hem zich bij de politie te melden.”

De Nederlandse ambassade in La Paz bevestigt de zoektocht naar Van den B. “We betreuren deze zaak”, zegt woordvoerder Harmen van Dijk, die los van de naam geen details over de verdachte kan geven.

Geen opmerkingen: