donderdag, januari 31, 2008

Startverbod 'holocaustkar'

Wie a zegt moet b zeggen, op het gevaar af dat de lezer nu wel klaar is met al die pre-carnavalberichtjes.
-------------------------------------------------------------------------------
Een rechter in Rio de Janeiro heeft voor de carnavalsoptocht van zondag een startverbod opgelegd aan een praalwagen met stapels plastic lijken en een figurant verkleed als Hitler.

De Israëlitische Federatie van Rio had geprotesteerd tegen de ‘holocaustkar’ waarmee sambaschool Viradouro de moord op zes miljoen joden in een vrolijke ambiance wilde herdenken.

"Carnaval mag niet gebruikt worden om haat of racisme aan te wakkeren of om barbaarse gebeurtenissen te banaliseren”, aldus de rechter.

Viradouro krijgt een boete van 75.000 euro als het toch met de lugubere poppen paradeert, plus 20.000 euro per Hitler-vertolking op de kar.

Een andere sambaschool besloot uit zichzelf een geplande ‘Hitler-vleugel’ te schrappen, compleet met een tank en dansers in uniformen met hakenkruizen.
---------------------------------------------------------------------------------
Update: Viradouro heeft de kar intussen ontmanteld (zie surrealistische foto van O Dia) en zal deze in drie dagen pogen om te bouwen tot een allegorie over de vrijheid van meningsuiting. De jury geeft namelijk strafpunten als er een praalwagen ontbreekt.


Geen opmerkingen: