maandag, februari 29, 2016

Befaamde bonenhap riekt naar corruptie

Uit de krant van vandaag.
-----------------------------------------------------------------------------
De Braziliaanse Bond van Acarajébakkers is in rep en roer. Hun smakelijke bonenhap met garnalen, die hier vooral in het noordoosten in groten getale wordt weggehapt, is sinds kort synoniem aan corruptie. 'Onze goede naam wordt te grabbel gegooid,' protesteren de makers van de Afro-Braziliaanse lekkernij.

Boosdoener is 's lands grootste bouwbedrijf Odebrecht. Medewerkers raakten daar afgelopen jaren wel erg verslaafd aan 'acarajé'.

In onderschepte mailtjes gaat het almaar over leveringen van de snack. 'Kun je woensdagavond nog vijftig acarajés bezorgen op kantoor?', vroeg de ene directeur aan een andere. "Ok, ze komen warm aan."

Odebrecht komt dan wel uit het acarajégekke noordoosten, volgens rechercheurs werd in werkelijkheid over en weer gemaild over smeergeldbetalingen. Afgelopen week hield de federale politie Operatie Acarajé, alweer de drieëntwintigste arrestatieronde in het grote corruptieschandaal dat de Braziliaanse economie in een wurggreep houdt.

Pikant is dat de 'hapjes' mede op het bord belandden bij de spin doctor van president Dilma Rousseff. Deze João Santana ontving tijdens haar verkiezingscampagne in 2014 bijna een miljoen euro van Odebrecht. Het gaat volgens de politie om fout geld uit een overgewaardeerd contract van de bouwer met oliereus Petrobras.

De arrestatie van Santana leidde tot opgetogen reacties bij de oppositie. De afgekoelde afzettingsprocedure tegen Rousseff is plots weer springlevend. De oppositie wedt daarbij op twee paarden: de vermeend illegale financiering van haar campagne en het creatieve boekhouden van haar regering in 2014.

Acarajéverkoper in Salvador de Bahia

Geen opmerkingen: