zondag, juni 14, 2015

Flirtpolitie - 'Mag ik de oregano op jouw pizza zijn?'

Column uit De Telegraaf.
-------------------------------------------------------------------------------
Zuid-Amerikaanse mannen fluiten en flirten wat af op straat. Seksuele toespelingen zijn daarbij niet van de lucht. Een groeiend aantal latina's pikt dat verbale geweld niet langer.

Neem Aixa Rizzo, een knappe 20-jarige studente uit Buenos Aires. Laatst kreeg de Argentijnse een oneerbiedig voorstel van een groep werklieden in haar buurt. Het was niet de eerste keer en ze voelde zich bedreigd.

De haantjes keken raar op toen Aixa hen trakteerde op een wolk pepperspray. Ze sprong daarna snel in een taxi en deed haar beklag via YouTube. Het veelbekeken filmpje veroorzaakte een landelijke discussie over loslippige conquistadores.

Prompt deden Argentijnse politici drie wetsvoorstellen tegen seksueel getinte flirts. Als ze worden aangenomen, riskeren brutale versierders zevenhonderd euro boete en tien dagen cel. Een van de voorstellen voorziet zelfs in straffen voor obscene blikken, fluiten en toeteren naar vrouwen in het openbaar.

Peru had in maart de Zuid-Amerikaanse primeur van een 'antiflirtwet'. Het parlement koos voor dit paardenmiddel na een onderzoek van de Pauselijke Katholieke Universiteit van Peru.

Negen op de tien jonge vrouwen in de hoofdstad Lima bleek in de voorafgaande zes maanden onheus toegesproken op straat. Voortaan kunnen zij aangifte doen. Over de strafmaat wordt nog gepraat.

Hier in Brazilië klinkt vooralsnog geen roep om een flirtpolitie. Braziliaanse vrouwen zijn wat minder zwaar op de hand dan die uit Argentinië. Bovendien gaat het flirten er speelser aan toe dan in de meer machoachtige Spaanstalige landen van het continent.

Daarbij gooien Braziliaanse mannen soms wel misdadig slechte versierzinnen in de strijd. Zo kreeg ik van een lokale collega ooit de 'tip' om dames in te palmen met de tekst: 'Schoonheid, mag ik de oregano op jouw pizza zijn?' Succes verzekerd, zei hij.

Geen opmerkingen: