Verscheen onlangs in De Telegraaf.
-------------------------------------------------------------------------
In Brazilië werd afgelopen veertig jaar gemiddeld om de zeven seconden een voetbalveld aan Amazonewoud platgelegd. Het Braziliaanse deel (60% van het totale bos) slonk in die tijd met bijna 20%.
Nog eens 30% van het ecosysteem raakte beschadigd, zo schat klimaatwetenschapper Antonio Nobre in een recent rapport (The Future Climate of Amazonia).
Alarmerende cijfers die hier in São Paulo nauwelijks een rimpeling teweeg brengen. De paulistanos zijn de grootste afnemers van Amazonehout maar houden zich weinig bezig met de toekomst van het duizenden kilometers verderop gelegen regenwoud.
Onverstandig, vindt Nobre. De extreme droogte waarmee de megastad al het hele jaar kampt - miljoenen huishoudens worden opgezadeld met waterrantsoenen - wordt mede veroorzaakt door ontbossing in het Amazonegebied. Na jarenlange afname nam deze afgelopen maanden weer schrikbarend toe.
Daardoor dreigt het volgens Nobre vaker een dorre boel worden in het vruchtbare Braziliaanse zuiden. De rijke landbouwgebieden rond São Paulo liggen op een breedtegraad waar op andere continenten woestijnen overheersen.
Dat het in het zuidoosten van Zuid-Amerika doorgaans wél genoeg regent, is deels te danken aan het 'zwetende' Amazonewoud. Verdamping door bomen vormt daar de bron voor een 'vliegende rivier' die tot in het noorden van Argentinië voor neerslag zorgt.
Door de ontmanteling van deze enorme waterpomp dreigt een catastrofe voor de regio waar 70% van het geld wordt verdiend op het continent.
Ik vier momenteel vakantie in de Amazone. Ik heb mijn vriendin uit São Paulo, die zoals veel locals menigmaal in Europa en Noord-Amerika is geweest maar nog nooit in het hoge groene noorden van haar eigen land, zo ver gekregen om een keer mee te reizen naar het domein van indianen en anaconda's. Voordat het te laat is.
zondag, november 30, 2014
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten