woensdag, juni 19, 2013

Brazilië ontwaakt

Artikel uit De Telegraaf van vanochtend.
------------------------------------------------------------------------------
Brazilië beleeft op dit moment de grootste protestgolf van de afgelopen twintig jaar. Ruim 300.000 Brazilianen in diverse steden demonstreerden eergisternacht tegen het dure levensonderhoud, slechte voorzieningen en de torenhoge kosten (11 miljard euro) van het WK voetbal van volgend jaar. Gisteren gingen opnieuw tienduizenden Brazilianen de straat op.

„Brazilië is wakker geworden”, zongen jonge mensenmassa’s maandagavond in twaalf grote steden. Hoewel de marsen grotendeels vredig verliepen, raakten twintig politieagenten in Rio de Janeiro gewond toen ze demonstranten beletten om het gemeentehuis binnen te vallen.

De nationale uitbarsting van onvrede komt na weken van kleinere protesten tegen een verhoging van de bustarieven. Nadat de politie van São Paulo vorige week keihard optrad tegen een geweldloze demonstratie, nam de actiebereidheid van de Brazilianen via sociale media als een olievlek toe.

De agenda van de demonstranten is nu even breed als vaag. Een andere steen des aanstoots is de FIFA Confederations Cup die op dit moment wordt gespeeld. ’FIFA go home!’ was één van de vele leuzen op de spandoeken.

„Braziliaanse politici investeren liever in voetbal en de eigen broekzak dan in fatsoenlijk onderwijs en zorg voor de
bevolking”, licht sombreroverkoper Alcides Mourato toe op het beroemde strand van Ipanema in Rio. „Geweldig dat
ik deze protesten meemaak op mijn 65e, het is hoog tijd voor verandering in Brazilië.”

„Alles is de afgelopen tijd duurder geworden”, zo beklaagt de 28-jarige ondernemer Nilton zich over de oplopende inflatie (6,5%). „En het staatsapparaat blijft maar groeien.We hebben in Brazilië een belastingdruk van een eerstewereldland en krijgen er derdewereldvoorzieningen voor terug.”

Anders dan in 1992 – toen boze Brazilianen de corrupte president Fernando Collor via massale protesten tot aftreden dwongen – is de onvrede nu niet direct gericht op de president, Dilma Rousseff,maar op het politieke stelsel in het algemeen. Door corruptie en inefficiëntie profiteert de Braziliaanse bevolking te weinig van de economische groei van de laatste jaren, zo is de klacht.

„Mijn regering zal luisteren naar deze roep om verandering”, aldus Rousseff gisteren in een poging de gemoederen te bedaren.

Om de geest terug in de fles te krijgen, draaiden de steden als Porto Alegre en Recife alvast de gehate verhoging van
de bustarieven gisteren terug.

Geen opmerkingen: