Een schets van de Argentijnse actualiteit in vierhonderd woorden, uit de krant van vandaag.
-----------------------------------------------------------------------------------
De Argentijnse president Cristina Kirchner is gisteren met een oppermachtige 54% van de stemmen herkozen.
De centrum-linkse kandidate van het Front voor de Victorie haalde ook een meerderheid in beide kamers van het parlement, waardoor ze komende jaren vanuit haar roze paleis in Buenos Aires aan alle touwtjes kan trekken in de sterk presidentiële Argentijnse democratie.
Onder ‘Koningin Cristina’ en haar vorig jaar overleden man Néstor is het Zuid-Amerikaanse land op spectaculaire wijze opgekrabbeld na het failliet van 2001.
De economie groeide met 80% in de afgelopen acht jaar. Werkloosheid en armoede raakten in een vrije val, met dalingen van respectievelijk 20% naar 7% en 54% naar 20%. Tien jaar nadat de Argentijnen in één klap tweederde van hun in peso's opgebouwde spaargeld zagen verdampen door een devaluatie, kopen ze meer auto’s en koelkasten dan ooit.
“Cristina is net zo goed voor de armen als Evita”, vertelt de gepensioneerde metaalbewerker Gil Ernesto Omar (71) op een stoep tussen de twintig rijstroken van de Avenida 9 de Julio in hartje Buenos Aires. Achter hem hangt een enorm portret van Eva Perón aan de buitenmuur van het Ministerie van Sociale Ontwikkeling.
Omar krijgt een brok in zijn keel. “In 1947 was Evita in mijn dorp. Ze gaf me een zoen. ‘Hier heb je tien pesos, voor je moeder’, zei ze. En op oudejaarsdag gaf ze arme families zoet brood en twee flessen cider. Ze was een engel.”
Ook de peronistische Kirchner voert een beleid van steeds hogere staatsuitgaven (stijging van 14% naar 26% van het BNP sinds 2003). De 58-jarige advocate geeft miljarden uit om het openbaar vervoer en gas, water en licht goedkoop te houden en heeft miljoenen ouderen, moeders en zwangere vrouwen aan extra uitkeringen geholpen. Veruit de meeste werkgelegenheid is afgelopen jaren in de publieke sector gecreëerd, terwijl het bedrijfsleven klaagt over een reeks grillige politieke ingrepen in de particuliere sector (zoals prijscontroles en export- en importbeperkingen).
Dit alles wordt voor een groot deel betaalt dankzij een 35%-belasting op de explosief gestegen soja-exporten naar vooral China. Tot afgrijzen van veel economen gebruikt de regering ook geld van de genationaliseerde pensioenfondsen en de reserves van de centrale bank.
Volgens critici loopt dit zogeheten 'Model K' onherroepelijk spaak bij een afkoeling van de economie. Maar Kirchner debatteert niet met haar tegenstanders en voerde een campagne die bovenal inspeelde op emoties (‘Evita leeft! Néstor leeft!’). Geen woord over eventuele plannen om de torenhoge inflatie (officieel 9% maar in werkelijkheid 25%) komende jaren te beteugelen.
Om haar man net als Evita tot martelaar te verheffen, opent de president donderdag een groot praalgraf voor hem in de zuidelijke pinguïnstad Rio Gallegos. Ook worden door het hele land straten en pleinen vernoemd naar Néstor Kirchner.
Gil Ernesto Omar met op de achtergrond het portret van zijn heldin Evita
maandag, oktober 24, 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten