zaterdag, augustus 06, 2011

'Schoolboekjes geen zaak van de politiek'

Uit de krant van vandaag.
-----------------------------------------------------------------------------------
“Hoe kan het afdrukken van een foto nou geschiedvervalsing zijn?”, vraagt de Surinaamse oppositieleider Chandrikapersad Santokhi zich af in een interview met deze krant.

De nieuwe voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) vindt het “zeer kwalijk” dat de regering Bouterse zich bemoeit met de inhoud van een geschiedenisboek voor Surinaamse basisscholieren.

Hierin staat ‘Bouterse moordenaar’ te lezen op een foto van een demonstratie in Nederland tegen de Decembermoorden in 1982. De tekst licht toe dat de toenmalige legerleider zestien critici van zijn schrikbewind liet arresteren en dat vijftien van hen een dag later werden vermoord.

Volgens Bouterse werden zij echter ‘op de vlucht’ doodgeschoten, waarvoor geen enkele concrete aanwijzing is. De president voelt zich “gecriminaliseerd” door de “geschiedvervalsing”, die zou zijn gevoed vanuit Nederland. Hij wijst erop dat het proces over de Decembermoorden, waarin hij hoofdverdachte is, nog gaande is.

Bouterse eist het hoofd van onderwijsdirecteur Robert Soentik en alles wijst erop dat hij zijn zin krijgt. Soentiks partijvoorzitter Paul Somohardjo raadt hem alvast aan met verlof te gaan.

Onnodig, aldus Santokhi. “Het boek is geschreven door gezaghebbende wetenschappers. Hun integriteit wordt onterecht in twijfel getrokken. Dit is geen zaak voor de politiek.”

Op veel Surinaamse scholen worden stokoude geschiedenisboeken gebruikt. “Des te triester dat dit nu gebeurt met een boek dat de recente Surinaamse geschiedenis wel met diepgang behandelt”, aldus Santokhi.

Bouterse kreeg bij de verkiezingen van vorig jaar veel stemmen van jonge Surinamers. Zij weten vaak niet van het bloedvergieten tijdens zijn militaire regime in de jaren tachtig.

Surinames nieuwe oppositieleider Santokhi

Geen opmerkingen: