maandag, februari 23, 2009

São steekt Rio naar de kroon

Langere versie van een stukje in de krant van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------------
De rivaliteit tussen São Paulo en Rio is overgeslagen naar het sambastadion. De carnavalparade van São Paulo doet steeds minder onder voor de beroemde evenknie in Rio.

“We zijn op weg het beste carnaval van Brazilië te worden”, blufte burgemeester Kassab dit weekend bij de opening van het bal.

In beide steden staan de optochten dit jaar in het teken van de financiële crisis. Plastic verentooien, versoberde praalwagens; door de hoge materiaalkosten (dure dollar) en afgehaakte sponsoren moesten de architecten van de sambascholen hun plannen omgooien.

Niet dat iemand in São Paulo’s sambastadion Anhembi wakker lag van de gehanteerde kaasschaaf. “Iedereen heeft er last van. En veel veren maken nog geen goede samba”, zei Marcio Leite, een directeur van een sambaschool (Rosas de Ouro) die voor de verandering helemaal geen struisvogelveren had geïmporteerd.

Sambascholen in Rio hebben zo’n drie keer meer te besteden dan die in São Paulo. Maar kwalitatief ontlopen de optochten elkaar weinig, zo constateerde deze krant in Anhembi.

Sambadame in Anhembi: 'Meer met minder'

Beide parades hebben ook hetzelfde euvel: elke school doet grofweg hetzelfde kunstje en herhaalt tot vervelens toe het eigen sambaliedje, en dat ruim een uur lang.

“In zijn ijver om zich met Rio te meten, is het carnaval van São Paulo gegroeid, maar ook zijn identiteit kwijtgeraakt”, stelde een carnavalshistorica in een lokale krant. “Het is repetitief geworden, een beetje saai.”

Rio is sinds het in 1960 als hoofdstad werd afgelost door Brasilia in veel opzichten voorbijgestreefd door het rijke São Paulo. Een aanval op de suprematie van Rio's carnavalsparade moest er nog bijkomen.

Overigens mag het carnaval op straat in São Paulo niet in de schaduw staan van Rio. Terwijl de strandmetropool vier dagen op zijn kop staat, is het hier buiten het sambastadion een tamelijk dooie boel.

Geen opmerkingen: