donderdag, februari 07, 2008

Braziliaanse vrouw kampt met mannentekort

Ik mag mijn stukjes voor Elsevier met enige vertraging 'cariokaliseren'. Bij deze eentje uit het nummer van vorige week.
--------------------------------------------------------------------------------
Vrouwen in grote Braziliaanse steden kampen met een groeiend mannentekort.

In miljoenensteden als São Paulo (89 mannen op 100 vrouwen), Belo Horizonte (88), Rio de Janeiro (86) en Recife (84) wijkt de geslachtsverhouding fors af van het landelijke gemiddelde (96,7).

Toeval of niet, de scheefgroei lijkt door te werken in de manier waarop mannen en vrouwen zich presenteren in de straten van Rio. Waar geen dame met serieuze veroveringsplannen onverzorgd het nachtleven induikt, wordt de kleding van de heren bepaald door T-shirtjes, bermuda’s en gympen of teenslippers, soms tot in de disco toe.

Volgens demograaf Ralph Hakkert van het Braziliaanse onderzoeksinstituut Ipea is in heel Latijns-Amerika sprake van een vrouwenoverschot in grote steden.

“In de stedelijke dienstensector domineren beroepen die vooral vrouwen naar de stad trekken, zoals werkster en leraar. In Afrika is dat bijvoorbeeld niet zo.”

In Braziliaanse metropolen wordt het effect versterkt door de hoge moordcijfers onder jongemannen.

Maar het zwaarst weegt het feit dat de vergrijzing zich in Brazilië veel sneller voltrekt dan in omliggende landen, als gevolg van de vrije val van het geboortecijfer van 5,8 in 1970 tot circa 2 nu tot 1,6 in 2050 (1,2 in Rio!). Zo schat de VN. Wellicht ten overvloede: vrouwen worden ouder, een vergrijzende bevolking feminiseert dus.

In weerwil van de katholieke kerk kenmerkt de Braziliaanse geboortepolitiek zich al decennia door een hoge mate van laissez faire, waardoor onder vrouwen een sterilisatiecultuur kon ontstaan.

“Onderschat de rol als pleitbezorger van gezinsplanning van de nationale tv-zender Globo ook niet,” zegt Hakkert. “De onderliggende boodschap van soaps is dat kleine families succesvoller zijn dan grote.”

Dat het mannentekort nijpender wordt naarmate de leeftijd vordert, blijkt in de strand- en bejaardenwijk van Rio, Copacabana. Bijna tweederde van de vrouwelijke buurtbewoners woont alleen.

Goed om te weten voor de vrijgezelle pensionado die het wel gezien heeft in Benidorm.

Geen opmerkingen: